Prin adoptarea acestor texte, deputatii au definitivat procedura in prima lectura, asteptandu-se la diferente semnificative intre pozitia lor si cea, odata adoptata, a statelor membre in ceea ce priveste sistemele de compensatii pentru investitori, se arata intr-un comunicat al institutiei.

In cazul celor doua texte referitoare la instrumentele derivate si vanzarea in lipsa, votul in plen a fost necesar pentru a strange majoritati semnificative ce urmeaza sa intareasca pozitia deputatilor europeni in cadrul negocierilor pe care acestia le poarta in prezent cu statele membre. Pentru toate cele trei texte, Parlamentul European co-decide impreuna cu statele membre (Consiliul UE).

Schemele de compensare


In ceea ce priveste legislatia aplicata sistemelor de compensare, intocmita de Olle Schmidt (ALDE, SV), textul adoptat garanteaza protectia investitorilor privati impotriva firmelor de investitii frauduloase si care nu-si indeplinesc obligatiile la timp, in special prin adaugarea posibilitatii de a cere despagubiri in cazul "sfaturilor rele."

Aceste reguli vor injumatati totodata timpul alocat pentru finantarea sistemelor de compensatii nationale (5 ani in loc de 10), si vor permite autoritatilor locale si organizatiilor neguvernamentale (ONG-uri), precum si persoanelor private, sa depuna cereri de despagubire. Textele adoptate impune o armonizare UE legata de arhitectura acestor scheme, impunand totodata contributii financiare mai ridicate asupra firmelor de investitii care se supun unor riscuri mai mari. Deputatii au respins insa recomandarea comisiei parlamentare de a creste compensarea minima garantata la 100 000 de euro, a informat Parlamentul.

Limitarea vanzarii in lipsa si a licitarii de contracte swap pe riscul de credit


Textul adoptat, elaborat de Pascal Canfin (grupul Verzilor/EFA, FR) contine doua inovatii. Prima solicita traderilor sa solutioneze pozitiile scurte neacoperite pana la incheierea fiecarei zile de tranzactionare. In al doilea rand, se restrictioneaza achizitiile de contracte swap pe riscul de credit la cei care detin obligatiunile guvernamentale aferente sau actiuni a caror performanta depinde de aceste actiuni, de exemplu obligatiunile bancare grecesti sunt in stransa relatie cu obligatiunile suverane grecesti.

Deputatii europeni au adaugat totodata cerinta ca tranzactiile de vanzare in lipsa sa fie raportate mai rar, dar au intarit regulile pentru a se asigura ca amenzile descurajeaza frauda.

Siguranta, stabilitate si transparenta pe piata instrumentelor derivate OTC

Textul elaborat de Werner Langen (PPE, DE) privitor la instrumentele derivate extrabursiere negociate (OTC), sistemul central de compensare (CCP) si depozitele de date referitoare la tranzactii are ca scop sa asigure o mai mare siguranta, transparenta si stabilitate pe piata instrumentelor derivate OTC, care a fost evaluata la aproximativ 425.000 miliarde € in 2009. I

nformatiile privind contractele cu instrumente derivate extrabursiere OTC ar trebui sa fie raportate "depozitelor de tranzactii" si sa fie facute accesibile autoritatilor de supraveghere. Contractele cu instrumente derivate OTC ar trebui sa fie asigurate prin contraparti centrale (CPC), reducand astfel riscul de credit al contrapartidei, si anume riscul ca o parte sa nu-si indeplineasca obligatiile contractuale. Un rol-cheie de supraveghere este prevazut de asemenea pentru noua Autoritate Europeana pentru Valori Mobiliare si Piete (AEVMP).