Bursa de la Bucuresti a scazut cu 0,55%, in linie cu bursele europene, intr-o piata in care actiunile Fondului Proprietatea (FP) au salvat din nou lichiditatea, asigurand 75% din rulajul de 47,6 milioane lei, scrie Mediafax.
Majoritatea actiunilor au debutat la preturi in imediata apropiere a ultimelor cotatii de marti, insa ulterior au inceput sa scada, investitorii reactionand la corectiile usoare consemnate de marile piete europene.

Totusi, majoritatea investitorilor au revenit pe pozitii de asteptare astfel ca si volumele de tranzactionare au scazut in cazul celor mai multe actiuni. Astfel, entuziasmul investitorilor dupa imbunatatirea de luni a ratingului Romaniei de catre Fitch a fost vizibil doar in sedinta de marti, cand piata a consemnat una dintre cele mai mari lichiditati din acest an.

Investitorii au tranzactionat actiuni de 47,6 milioane lei (11,3 milioane euro), suma cu 24% sub rulajul sesiunii precedente, de 62,6 milioane lei (14,9 milioane euro).

"Lichiditatea bursei la momentul actual este data intr-o masura covarsitoare de operatiunile investitorilor romani, care reactioneaza doar la stiri de impact si pentru termen scurt, neavand resurse sa genereze un val de cumparari sau vanzari cu volume semnificative. Cred ca abia dupa o anumita perioada sa se vada si o intrare in piata a investitorilor straini care iau in vedere astfel de noutati, precum imbunatatirea ratingului Romaniei. Momentan cred ca suntem intr-o zona tampon, dupa care vom avea parte de o perioada mai buna pentru bursa de la Bucuresti", a declarat pentru Mediafax directorul adjunct de operatiuni al Prime Transaction, Adrian Barbulescu.

El a adaugat ca de regula fondurile de investitii intra intr-o piata numai dupa ce fac unele analize pe diversi indicatori.

"In conditiile actuale este posibil ca pe urmatoarele saptamani sa avem un interes mai ridicat din partea acestora, determinat in mare masura de cresterea rating-ului, dar si de informarile cu privire la rezultatele companiilor, acestea din urma fiind de cele mai multe ori analizate anterior rezultatelor si emitandu-se prognoze. Acest raiting a venit foarte bine in contextul asteptatei oferte de la Petrom si a adus un punct in plus la un posibil succes al acestei operatiuni. De regula pe astfel de oferte principalii interesati sunt detinatorii de resurse, cum sunt fondurile, intrucat investitorii mici nu pot sa influenteze semnificativ reusita ofertei", a afirmat brokerul.

Ultimele operatiuni cu cele mai lichide zece actiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preturi in scadere in medie cu 0,43%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,4% sub nivelul de marti.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborat cu 0,96%.

Indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a consemnat un recul de 0,62%.

Trei sferturi din lichiditatea pietei au fost asigurate de operatiunile cu actiunile Fondului Proprietatea, in valoare cumulata de 35,7 milioane lei. Din aceasta suma 6,7 milioane lei reprezentau valoarea unui deal.

Chiar la inchiderea sedintei au fost realizate mai multe operatiuni cu 0,19% din actiunile Fondului, pentru 13,7 milioane lei.

Cel mai recent transfer din piata principala cu aceste titluri a fost realizat la 0,525 lei, pret in scadere cu 0,76%, iar tranzactia speciala a fost efectuata tot la 0,525 lei.

"Actiunea Fondul Proprietatea traverseaza acum o perioada de consilidare pe diverse paliere de pret. Atat timp cat nu putem anticipa fluxul vanzarilor facute de despagubiti este greu de stabilit un pret de intrare sau iesire de pe aceste actiuni. Este clar ca in momente de crestere sau scadere agresiva se poate specula, insa se poate spune ca de multe ori actiunile FP sunt invers corelate cu cele ale SIF-urilor, permitand efectuarea unor tranzactii cu randamente satisfacatoare pe termen scurt", a afirmat Barbulescu.

Totodata, el spune ca actiunile SIF-urilor au ramas in "impas" deoarece nu au mai aparut informatii care sa poata misca preturile, dupa ce in prima parte a anului principalul imbold a fost reprezentat de dividendele propuse.

Actiunile Oltchim (OLT) au urmat linia pietei si au scazut cu 0,5%, la 2,2 lei. Pe parcursul sedintei cotatia a urcat cu aproape 4%, apropiindu-se din nou de cotatia maxima istorica inregistrata la BVB, la 9 iunie, cand erau la 2,325 lei/titlu. Evolutia de miercuri a venit pe al rulaj din piata, de 1,4 milioane lei.

"Cred ca piata va evolua pe episoade. Vom aveam perioade de apreciere determinate de eventuale rezultate financiare pozitive, aprecieri favorabile la adresa Romaniei, indicatori macroeconomici in asteptari sau peste, context international pozitiv. In momentele cand lipsa elementelor favorabile se va resimti atunci vom intra intr-o evolutie asemanatoare cu cea din ultimele doua luni", considera Barbulescu.

O lichiditate mai mare de 1 milion de lei au consemnat doar titlurile Bancii Transilvania (TLV) si BRD (BRD), cu care au fost efectuate operatiuni de 2,6 milioane lei si, respectiv, 1,9 milioane lei. Cea mai recenta tranzactie cu actiunile Bancii Transilvania a fost realizata la 1,235 lei, pret in scadere cu 1,12%, iar titlurile BRD au coborat cu 0,55%, la 14,4 lei.

Pe piata Rasdaq, operatiunile au cumulat 830.000 de lei, valoare cu 35% peste rulajul de marti, de 615.000 de lei.
Actiunile Confectii Vaslui (COVB) au fost cele mai lichide, cu transferuri de 141.000 de lei, iar pretul a crescut cu 1,45% la 0,14 lei.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,7%, investitorii reactionand la retrogradarea ratingului Portugaliei in categoria "junk" de catre Moody's, dar si la majorarea dobanzii de politica monetara de banca centrala a Chinei cu 0,25 puncte procentuale la 6,56%.

Moody's este prima dintre cele trei mari agentii de rating care retrogradeaza Portugalia la "junk", avertizand ca statul ar putea avea nevoie de un al doilea pachet de bailout inainte de a se putea finanta din nou de pe piete la dobanzi sustenabile.

Totodata, prin majorarea dobanzii cheie in China, banca centrala a aratat in mod clar ca tinerea sub control a inflatiei este prioritara, chiar daca ritmul de crestere economica a incetinit usor.

Linia descendenta a pietelor mature era urmata si de pietele din Europa Centrala si de Est, care consemnau corectii de cel mult 1%.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri