Oferta prin care statul vrea sa vanda 9,84% din actiunile Petrom va incepe luni si va avea un pret maxim de 0,46 lei/titlu, cu 15% peste cotatia de la bursa, iar un pret minim ar putea fi anuntat in timpul ofertei, urmand sa fie calculat pe baza cotatiilor propuse de investitori in ordinele de subscriere.
Actiunile OMV Petrom au incheiat sedinta bursiera de miercuri la pretul de 0,398 lei/titlu.

Oferta va dura doua saptamani, pana la 22 iulie.

"Oferta va fi considerata finalizata cu succes in cazul in care, la data inchiderii sale, au fost subscrise in mod valabil minimum 80% din actiunile oferite, la un pret de oferta determinat conform prospectului", se arata in anuntul de vanzare, potrivit Mediafax.

Prospectul de oferta a fost avizat miercuri seara de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Actiunile vor fi alocate in doua transe, una de 85% pentru investitorii institutionali si alta de 15% pentru micii investitori. In ambele transe se va folosi aceeasi metoda de alocare, primand pretul de subscriere si, ulterior, fiind luat in calcul si ordinea in care s-au introdus ordinele.
Subscrierile valide vor fi aranjate in ordinea descrescatoare a preturilor prezentate de investitori, iar ordinele care au acelasi pret vor fi aranjate in functie de momentul introducerii ordinelor.

Pretul de oferta pentru fiecare transa va fi pretul cel mai mic la care actiunile oferite sunt subscrise in totalitate sau in parte, in cazul in care nu sunt subscrise toate titlurile, dar "cel mult egal cu pretul maxim si nu mai mic decat pretul de referinta, in situatia in care acesta a fost declarat de vanzator", potrivit prospectului de oferta.

In cazul in care oferta este subscrisa in intregime inainte de expirarea perioadei de derulare, intermediarii si Ministerul Economiei, pot decide inchiderea anticipata, cu conditia ca perioada de subscriere sa fi durat cel putin cinci zile lucratoare. In cazul in care va fi publicat un pret de referinta, inchiderea anticipata a ofertei nu se va realiza mai devreme de doua zile lucratoare de la publicarea acestui pret.

"Dupa momentul publicarii unui pret de referinta, toti investitorii ce au subscris in cadrul ofertei au dreptul sa isi mentina ori sa ajusteze subscrierile o singura data, exclusiv in sensul cresterii pretului de subscriere, la un pret egal sau mai mare decat pretul de referinta, cu conditia ca produsul dintre noul pret de subscriere si noul numar de actiuni subscrise sa nu depaseasca valorile subscrierilor initiale, nete de orice comisioane. Subscrierile astfel ajustate vor inlocui subscrierile initiale, inclusiv din punct de vedere al timpului subscrierii", se mai arata in prospect.

La sfarsitul perioadei de oferta, toate subscrierile efectuate la un pret de subscriere mai mic decat cel de referinta nu vor fi considerate valide.
"In cazul in care o transa este insuficient subscrisa, actiunile ramase nesubscrise din acea transa vor fi alocate catre cealalta transa", se mai spune in anuntul de vanzare.

La final s-ar putea sa rezulte doua preturi de vanzare, unul pentru investitorii institutionali si unul pentru micii investitori.

Daca tot pachetul de actiuni scos la vanzare va fi cumparat la pretul maxim, statul va incasa 2,564 miliarde lei (610 milioane euro).
Oferta de la OMV Petrom este cea mai mare oferta din istorie derulata la Bursa de Valori Bucuresti.

Investitorii pot subscrie minim cate 3.000 de actiuni OMV Petrom.

Operatiunea este intermediata de catre consortiul format din banca rusa de investitii Renaissance Capital, BT Securities, Romcapital si EFG Securities. Consortiul a fost selectat la inceputul lunii aprilie.

"Intermediarul va avea dreptul la un comision de 0,325% din pretul tuturor actiunilor oferite vandute in cadrul ofertei. Acest comision include taxa BVB pentru tranzactionarea actiunilor la sectiunea de oferte publice - 0,135% din valoarea vanzarilor, precum si comisionul Depozitarului Central de 0,008%", se arata in prospect.

In caietul de sarcini pentru selectia intermediarului este prevazut un termen de finalizare a ofertei de patru luni de la semnarea contractului, respectiv finele lunii iulie.

Grupul austriac de petrol si gaze OMV detine 51,01% din actiunile OMV Petrom. Statul are, prin Ministerul Economiei, 20,63% din titluri, iar Fondul Proprietatea (FP) detine 20,11% din actiuni.

In urma ofertei de vanzare, participatia Ministerului Economiei se va reduce la 10,79% din titluri.

Capitalizarea OMV Petrom este de 22,544 miliarde lei (5,364 miliarde euro), in functie de ultimul pret din sedinta bursiera de miercuri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri