Grupul financiar belgian KBC negociaza vanzarea KBC Securities, cea mai mare companie de brokeraj din Romania in 2010, catre directorul general si directorul de equity market al subsidiarei din Romania, scrie Mediafax.
Directorul general Sorin Apostol si directorul de equity market Bogdan Juravle vor sa cumpere cate 47,5% din actiunile KBC Securities Romania, iar intentia acestora a fost aprobata joi de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Surse din piata de capital au declarat pentru MEDIAFAX ca negocierile sunt la inceput si tranzactia ar putea fi incheiata in urmatoarele 30 de zile.

Prin preluarea pachetului majoritar de la KBC Securities Romania, Apostol si Juravle vor detine si societatea de administrare a investitiilor Swiss Capital Asset Management, controlata de compania de brokeraj. Swiss Capital Asset Management avea la finalul primului semestru active de 12,4 milioane lei.

Grupul belgian KBC a intrat pe piata de brokeraj din Romania in 2007, prin preluarea firmei Swiss Capital de catre KBC Securities Belgia de la Apostol, care a ramas director general. Ulterior, denumirea companiei de brokeraj din Romania a fost schimbata dupa numele actionarului majoritar.

Decizia grupului belgian de a renunta la activitatea de brokeraj din Romania se incadreaza in politica de redimensionare a activitatilor din centrul si estul Europei. In cadrul acestui proces, in luna martie KBC a vandut KBC Consumer Finance catre grupul Slavia Capital, specializat in managementul portofoliilor de credite neperformante si active riscante.

Ulterior, Bloomberg a anuntat ca KBC cauta cumparatori pentru participatiile detinute la Kredyt Bank si compania de asigurari Warta din Polonia.

In 2009, grupul s-a angajat ca in schimbul ajutorului de 7 miliarde euro primit de la stat sa reduca amploarea operatiunilor bancare comerciale si sa vanda divizia de private banking, mentinandu-si prezenta in Belgia si Europa de Est.

KBC Securities Romania a fost anul trecut cel mai activ intermediar de tranzactii cu actiuni de la BVB, cu un rulaj de 1,242 miliarde lei si o cota de piata de 11,04%. In primele sase luni din acest an, compania a intermediat tranzactii de 3,104 miliarde lei si a avut o cota de piata de 28,31%.

Cele mai mari tranzactii au fost intermediate pentru mari investitori institutionali straini, precum BERD sau fondurile de investitii Artio Global.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri