“Tinand cont de multiplii P/S si P/BV care sunt mai scazuti pentru FP fata de media fondurilor de investitii similare, consideram ca titlul FP este subevaluat fata de sectorul de fonduri de investitii comparat. Consensul din piata calculat ca medie aritmetica a estimarilor analistilor care au evaluat compania este de 0.85 lei/actiune”, se arata in raportul Tradeville.

Fondul Proprietatea (FP) se tranzactioneaza la un discount de aproape 55% fata de valoarea unitara a activului net raportata de administratorul Franklin Templeton la 31 mai 2011. La 31 martie 2011 FP cuprindea 39.3% companii listate, 55.6% companii nelistate in timp ce 5.1% din bani erau plasati in lichiditati nete.

“Suntem de parere ca pretul la care se tranzactioneaza actiunea FP este in continuare scazut fiind egal cu valoarea contabila a activelor imobilizate aferente doar companiilor din portofoliu listate pe bursa. Cu alte cuvinte, o actiune FP, care inglobeaza atat active listate cat si nelistate, se vinde la valoarea unitara a activelor imobilizate aferente companiilor listate, activele companiilor nelistate fiind practic achizitionate gratuit”, explic analistii Tradeville.

Intr-o abordare conservatoare, analistii estimeaza pentru 2011 venituri de minimum 400 mil lei luand in considerare sumele castigate din dobanzi aproximativ 50 mil lei si venituri din dividende de aproximativ 350 mil lei, avand in vedere dividendele acordate de primele douazeci de companii din portofoliu.

Citeste si:

Estimarea nu include veniturile pe care FP le-ar putea obtine din provizioane, creante reactivate, venituri din investitii financiare cedate, venituri din diferente de curs valutar sau alte venituri.

“Pastrand o pondere de 20% a cheltuielilor curente in veniturile din activitatea curenta estimam un profit net de aproximativ 320 mil lei pentru 2011”, se mai arata in raportul citat.

Politica de dividend adoptata de Franklin Templeton prevede, in absenta unor circumstante sau conditii de piata exceptionale, acordarea in proportie de 100% a profitului distribuibil sub forma de dividende. La ultimul pret din piata randamentul dividendului estimat pentru 2012 este de 4.4%.