Dupa patru luni si doua solicitari din partea Bursei de Valori Bucuresti, proiectul introducerii conturilor globale fara prevalidare in toata piata s-a limitat doar la OMV Petrom, cel putin pentru moment. Plus o pozitie „favorabila si deschisa” in privinta extinderii la toata piata. Care sunt principalele piedici ale aprobarii cererii BVB? De ce nu s-au purtat discutiile cu brokerii pana acum?
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a decis ieri extinerea sistemului de conturi globale fara prevalidare pentru actiunile emise de OMV Petrom, incepand din 20 iulie. In luna martie, Bursa de Valori Bucuresti solicitase extinderea sistemului de conturi globale fara prevalidare pentru toate instrumentele financiare admise la tranzactionare pe piata reglementata la vedere.

„Saptamana viitoare ne vom intalni cu reprezentantii Bursei de Valori, ai Depozitarului si ai intermediarilor pentru a lamuri mai multe aspecte tehnice. Comisia este favorabila si deschisa extinderii conturilor globale la toata piata, dar ramane sa clarificam aceste lucruri”, a explicat Catalina Sava (foto), comisar CNVM, pentru wall-street.ro.

Directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, Valentin Ionescu, spune ca este un semnal pozitiv pentru extinderea conturilor globale in toata piata si un pas important pentru actiunile Petrom.

Pe de alta parte, o parte din brokeri asteapta cu nerabdare intalnirea de saptamana viitoare, pentru a vedea in ce stadiu se afla acest proiect si care sunt impedimentele

„Eu cred ca intermediarii sunt pregatiti, timp a fost suficient si nici nu este o diferenta foarte mare fata de modelele de tranzactionare de pe piata Rasdaq, dinainte de fuziunea cu BVB. Sigur, lucrurile s-au schimbat de atunci, insa nu cred ca este atat de greu sa ne updatam la noile cerinte”, explica Simionescu.

Pe de alta parte, finalizarea auditului sistemelor IT a fost o problema si in prima parte a anului, cand mai multi brokeri au solicitat amanarea deadline-ului. Auditul implica o serie de costuri pe care o buna parte din intermediari nu le pot acoperi. Comisia a prelungit termenul si chiar a inlesnit conditiile de auditare, suspendand obligatia brokerilor de a isi audita sistemul informatic cel putin anual, scutind astfel costuri importante.

Bursa de Valori Bucuresti a solicitat introducerea conturilor globale in toata piata din luna martie si au revenit cu solicitarea, dupa ce toti brokerii si-au terminat auditarea sistemelor de back-office.

„Piata este la un nivel foarte scazut, intermediarii sunt slabiti si o retragere masiva din zona lor ar fi un dezastru”, spune Simionescu.

Pe de alta parte, ce ar fi mai dureros pentru piata: o iesire a intermediarilor mici si incapabili sa se adapteze noilor conditii sau lipsa constanta a investitorilor mari, alungati de lipsurile tehnice?

„Piata are mai mare nevoie de investitori puternici, dar nu este deloc usor sa scoatem intermediarii din piata. Trebuie gasit un echilibru, dar inainte de a da un verdict sau de a avea o opinie transanta asupra motivelor acestei amanari, trebuie sa vedem si care sunt piedicile, de ce nu s-au purtat aceste discutii pana acum”, a mai spus Simionescu.

Numai una-i norocoasa

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a decis ieri extinerea sistemului de conturi globale fara prevalidare pentru actiunile emise de OMV Petrom, incepand din 20 iulie.

Sava spune ca nu ar trebui sa se interpreteze ca o discriminare a companiilor, dar s-a dorit evitarea oricaror probleme de natura tehnica vizavi de implicarea investitorilor mari in oferta Petrom, care ar fi putut fi retinuti din cauza lipsei conturilor globale.

Legat de oferta Petrom si introducerea conturilor globale chiar cu doua zile inainte de finalizarea acesteia, Adrian Simionescu spune ca este un aspect pozitiv, dar nu un mare avantaj. „Probabil ca intermediarii au reusit sa convinga Comisia ca este nevoie de facilitarea tehnica a acesului marilor investitori interesati”, spune brokerul.

Citeste si Cum vor functiona conturile globale si imprumuturile de actiuni

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri