Societatea de brokeraj IFB Finwest din Arad este ultima intrata pe lista de market makeri a Bursei. Reducerea si eliminarea anumitor comisioane de tranzactionare i-a facut pe o buna parte din brokerii de top sa devina formatori de piata pe anumite instrumente financiare.
Contractele futures pe actiunile BVB au inceput sa se tranzactioneze de vineri, IFB actionand ca formator de piata pentru cele mai apropiate doua scadente ale acestui instrument financiar. Jumatate din brokerii de top 10 fac deja market making in piata spot, sau pe anumite contracte futures, in vreme ce la nivelul primilor 20 de brokeri cifra market makerilor creste pana la opt.

Pentru activitatea sa, IFB va obtine o reducere cu 10% a comisioanelor pentru orice tranzactie cu actiuni facuta de firma pe contul clientilor sai. In plus, pe tranzactiile facute de IFB prin contul house cu titluri BVB, firma va obtine o reducere de 50% a tarifelor, spune Iulian Lupu, seful departamentului de cercetare si produse noi al BVB.

“De asemenea, market makerii de pe instrumentele financiare derivate nu platesc tarife de tranzactionare pentru acestea, pentru ca orice cost se duce in spreadul pe care trebuie sa il puna firma respectiva in piata”, a mentionat reprezentantul Bursei. Iulian Lupu a mai adaugat ca BVB nu va mai lansa contracte futures in piata fara ca acestea sa aiba asigurat un market maker din prima zi de tranzactionare.

Facilitati similare au si celelalte firme de brokeraj care actioneaza ca market maker. Reducerile sunt negociate cu intermediarii in cauza si decise de Consiliul Bursei.

Oficialii BVB spun ca urmatorul market maker ar putea sa fie pe actiunile Petrom (SNP).

“Reducerea de 10% este o decizie a Consiliului. Au fost negocieri si cu brokerii, precum cele de la Fondul Proprietatea unde bineinteles se doreau reduceri cat mai mari. Ne intereseaza sa atragem cat mai multi astfel de formatori de piata si purtam discutii in acest sens. Daca Petrom intra pe conturi globale, normal ar fi sa existe si pe aceste titluri un market maker”, a declarat Valentin Ionescu, directorul general al BVB.

In prezent, pe actiunile Fondului Proprietatea (FP) actioneaza cei mai multi market makeri, rulajele mari inregistrate pe acestea, insotite de reducerea tarifelor de tranzactionare, facand evident motivul pentru care firmele s-au grabit sa devina formatori de piata pe FP. Practic, firme precum KBC sau Wood platesc tarife cu 50% mai mici pentru schimburile pe care le fac pe contul house cu titluri FP – cele mai tranzactionate de pe bursa romaneasca.

Vrem sa dublam interesul pe actiunile BVB oferind jucatorilor posibilitatea de a face operatiuni de hedging si chiar de speculatie pe actiunile aceste companii. Am intrat ca market maker pe actiunile BVB si pentru ca eram printre putinele firme de brokeraj din top care nu faceau acest lucru. Initial nu ne-am gandit la reducerea comisioanelor, am luat in considerare acest factor dupa discutiile cu oficialii Bursei. Conteaza si aceste reduceri, mai ales daca ne gandim ca toti clientii cauta si cer comisioane din ce in ce mai mici”, a declarat Octavian Dragolea, directorul sucursalei din Bucuresti a IFB Finwest.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri