Bursa a avansat vineri cu 0,33%, fiind dusa pe crestere chiar la inchidere de actiunile BRD (BRD), Banca Transilvania (TLV), OMV Petrom (SNP) si Transgaz (TGN), insa titlurile Fondului Proprietatea (FP) au continuat sa domine lichiditatea.
Piata a fost pe scadere inca din primele minute, putinii jucatori prezenti la tranzactionare luand deciziile de investitii in functie de linia usor descendenta a burselor externe. Pe plan extern, investitorii se tem ca rezultatele testelor de stres din sectorul bancar, care vor fi prezentate in dupa-amiaza zilei, ar putea aduce surprize neplacute.

Totusi, chiar la inchidere unele ordine de cumparare introduse pentru actiunile BRD, Banca Transilvania, OMV Petrom si Transgaz au dus pe crestere principalii indici in care aceste titluri sunt incluse.

Astfel, dupa sedinta de vineri, indicele general al bursei, BET-C, se plaseaza cu 0,7% sub nivelul de la inceputul lunii, insa este cu 5,7% peste cel de la finalul anului trecut.

In acelasi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, este in crestere cu 3,6% fata de nivelul din 2010, iar indicele BET-FI, care reflecta evolutia titlurilor SIF si FP, se plaseaza cu numai 0,5%. In primele doua saptamani din iulie, indicele BET a scazut cu 0,8%, iar indicele BET-FI a consemnat un recul de 2%.

In sedinta de vineri, doar actiunile emise de 12 companii din cele 78 de societati listate pe principalele patru categorii ale BVB au consemnat rulaje mai mari de 100.000 de lei.

Directorul de tranzactionare al Rombell Securities, Adrian Tod, spune ca cei mai multi investitori prefera sa adopte pozitii de asteptare din cauza incertitudinilor de pe plan extern, unde nu este clar daca criza datoriilor suverane ale unor state supraindatorate din zona euro se va extinde si catre alte tari, putand afecta astfel pietele financiare.

"Totodata, un motiv pentru lichiditatea redusa este perioada de vacanta pe care o traversam, care de regula este marcata prin volume reduse pe toate pietele. In plus, apar din ce in ce mai multe incertitudini legate de oferta de vanzare de la Petrom, unde lipsa totala de informatii despre stadiul subscrierilor nu este bine vazuta de piata. Eu cred ca ar fi fost antrenanta o eventuala comunicare zilnica a nivelului subscrierilor, in caz pozitiv multi speculatori urmand sa fie atrasi de aceasta oportunitate. Succesul sau un eventual insucces, nedorit de nimeni, cred ca va dicta directia pietei pe timpul verii", a declarat Tod.

El a adaugat ca un succesul ofertei prin care statul vrea sa vanda 9,84% din actiunile OMV Petrom (SNP) va capta atentia multor investitori straini, care vor incepe sa ia pozitii pe piata de capital din Romania.

Actiunile OMV Petrom (SNP) au crescut cu 0,55%, la 0,387 lei, pe un rulaj de doar 483.000 de lei. Astfel, cotatia acestor titluri a scazut cu 3% in prima saptamana de derulare a ofertei de vanzare pe care statul o deruleaza la companie, iar volumele tranzactionate zilnic au fost de sub 500.000 de lei. Pretul de vineri este cu aproape 16% mai mic decat nivelul maxim cerut de stat pentru vanzarea actiunilor, de 0,46 lei/titlu.

La finalul sedintei de vineri, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,78%, iar indicele BET-NG, care analizeaza titlurile companiilor din sectorul energetic, se plasa au cu 1,04% peste nivelul de joi.

Pe de alta parte, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scazut cu 0,96%.

Revenirea actiunilor BRD, Banca Transilvania, OMV Petrom si Transgaz s-a reflectat si in linia indicelui extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP. Astfel, indicele a incheiat ziua in crestere cu 0,26%.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 38,1 milioane lei (8,9 milioane euro), suma cu 29% sub rulajul de joi, de 53,5 milioane lei (12,5 milioane euro).
Lichiditatea pietei a fost sustinuta in proportie de 65% de transferurile cu actiunile Fondului Proprietatea, in suma de 24,6 milioane lei. Pretul acestor titluri a scazut cu 0,57%, la 0,52 lei.

"Cred ca imbunatatirea ratingului de tara va avea pe termen mediu-lung efectul unei prezente mai vizibile a investitorilor straini pe piata noastra, deoarece acestia iau pozitii numai dupa ce analizeaza piata vizata. Un alt factor care poate stimula interesul investitorilor straini. dar si locali, pentru tranzactionare este reprezentat de utilizarea conturilor globale pentru cat mai multe actiuni de la BVB, intrucat va fi posibila existenta mai multor market makeri si asta va contribui implicit si la cresterea lichiditatii", a explicat Tod.

Rulaje de peste un milion de lei au mai consemnat actiunile Banca Transilvania - 5 milioane lei, BRD - 1,8 milioane lei, SIF Transilvania (SIF3) - 1,7 milioane lei si, respectiv, SIF Muntenia (SIF4) - 1,7 milioane lei. Actiunile Bancii Transilvania au crescut cu 1,78%, la 1,2 lei, iar titlurile BRD au avansat cu 1,23%, la 14 lei.

Pe de alta parte, actiunile SIF Transilvania au scazut cu 0,7%, la 0,5 lei, iar titlurile SIF Muntenia au coborat cu 3,34%, la 0,651 lei.

Chiar la inchiderea sedintei, actiunile Transgaz au crescut cu 2,1%, la 237,9 lei, revenind de la o corectie de 1%. Operatiunile de vineri cu actiunile companiei au cumulat 126.000 de lei.

Pe piata Rasdaq, tranzactiile au insumat 11,5 milioane lei, suma din care 11,2 milioane lei au reprezentat transferuri cu 10,32% din actiunile Argus Constanta (UARG). Astfel, lichiditatea pietei a fost de peste patru ori mai redusa decat rulajul de joi, de 57,6 milioane lei.

Si in sedinta precedenta cea mai mare parte a lichiditatii a fost asigurata tot de tranzactii cu actiunile Argus, prin care au fost cedate aproape 34% din titlurile producatorului de ulei. Cel mai mare cumparator de joi a fost omul de afaceri Catalin Chelu, care a preluat prin mai multe firme 13,3% din actiunile Argus.

Pretul titlurilor Argus a scazut vineri cu 13,85%, la 2,8 lei, dupa ce joi a urcat cu 25%, la 3,25 lei.

La inchiderea sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene nu aveau o evolutie clara. Astfel, piata de la Frankfurt avansa cu 0,4%, bursa de la Paris era in scadere cu 0,2%, iar bursa de la Londra era in stagnare. Majoritatea burselor din Europa Centrala si de Est erau in crestere cu pana la 1,2%, iar pietele din Ungaria si Polonia erau in scadere cu 0,7% si, respectiv, cu 0,1%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri