Cand am aranjat road-show-ul facut pentru promovarea ofertei Petrom am rezervat in trei ore toate locurile pentru intalniri cat pentru patru zile. Interes din partea investitorulor este in mod clar si pot sa spun ca sunt optimist cu privire la desfasurarea ofertei”, a declarat Morganti.

Reprezentantul Renaissance, banca de investitii din Rusia care intermediaza oferta SNP alaturi de BT Securities, EFG Eurobank si Romcapital, spune ca argumente precum managementul bun al Petrom sau rezervele importante de petrol ale companiei sunt considerate de catre investitorii straini ca fiind deja incluse in pretul actual din piata, acestia neconsiderand necesar sa ofere o prima pentru niste date care se stiau deja.

“Nimeni nu contrazice faptul ca Petrom este o companie buna, dar acest lucru nu este o noutate asa ca toata lumea considera ca perspectivele pozitive sunt incluse deja in pretul din piata. Daca va uitati la oferte publice secundare similare facute recent in Europa, peste tot oferta s-a facut la un discount, indiferent de numele companiei”, a declarat Angelo Morganti.

OMV a desfasurat o majorare de capital la sfarsitul lunii aprilie, aceasta fiind subscrisa in proportie de 63% de actionarii deja existenti ai grupului austriac. Pretul de oferta a fost stabilit la 27,50 euro/actiune, cu aproximativ 10% sub cel inregistrat pe bursa de la Viena.

Citeste si:

As nega un lucru evident daca as spune ca oferta OMV nu a afectat-o pe cea de la Petrom. 37% din actiuni au fost cumparate de investitori care poate acum nu mai au indeajuns de multi bani pentru Petrom. Asa cum spuneam insa, raman optimist in cazul SNP, nu pot sa comentez despre nivelul subscrierilor insa avem deja oferte concrete de la un numar de investitori. La sfarsitul saptamanii viitoare vor intra insa majoritatea ordinelor de subscriere din partea investitorilor institutionali straini”, spune Morganti.

Italianul a caracterizat
imbunatatirea ratingului Romaniei de catre agentia de evaluare Fitch ca fiind “extreme de folositoare” in cadrul procesului de vanzare a pachetului de actiuni Petrom.

Romania va fi pusa pe harta investitorilor institutionali straini daca oferta Petrom se inchide cu succes, pentru ca acestia isi vor stabili operatiuni aici, vor intelege mai bine detaiile pietei si poate vor participa si la celelalte privatizari facute de statul roman prin Bursa. Daca pretul minim va fi unul considerat de investitori prea mare, s-ar putea ca o parte din acestia sa fie reticenti cand aud in viitor despre alte oferte facute de catre statul roman”, a concluzionat Angelo Morganti.