SIF Transilvania (SIF3) a avut in primul semestru un profit de 89,9 milioane lei (21,5 milioane euro), de patru ori peste castigul din perioada similara a anului trecut si, totodata, cel mai mare dintre cele consemnate de SIF-uri.
SIF Transilvania a obtinut in primele sase luni ale anului trecut un profit de 22,3 milioane lei, cel mai redus inregistrat de cele cinci societati de investitii financiare, scrie Mediafax.

In luna iunie, SIF Transilvania a avut un castig de 3,2 milioane lei, majorandu-si astfel profitul anual de la 86,7 milioane lei la 89,9 milioane lei, potrivit raportarilor transmise Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Totusi, in luna iunie activul net al SIF Transilvania a scazut cu 3,9%, de la 1,521 miliarde lei la 1,461 miliarde lei. Compania a vandut in luna iunie actiunile pe care le detinea la o firma listata si la doua societati nelistate, astfel ca la finele primului semestru avea participatii la 109 companii cotate si 136 de societati inchise.

Activul net este cu 3% sub nivelul de la finalul anului trecut, de 1,506 miliarde lei.

SIF Moldova (SIF2) s-a clasat pe locul secund in topul profitabilitatii celor cinci SIF-uri, cu un castig de 33,5 milioane lei (8 milioane euro), pentru primul semestru. Castigul este cu 41% mai redus decat profitul din aceeasi perioada a anului trecut, de 57,2 milioane lei. Societatea a obtinut in luna iunie un profit de 5,9 milioane lei, dupa ce in primele cinci luni castigase 28,6 milioane lei.

Totusi, in luna iunie activul net al SIF Moldova a scazut cu 1,3%, la 1,201 miliarde lei, de la 1,217 miliarde lei. Raportat la nivelul de la finalul anului trecut, de 1,141 miliarde lei, activul net este cu 5,3% mai mare.
Compania a iesit in luna iunie din actionariatul unei firme nelistate, astfel ca mai detine pachete de titluri la 106 de societati inchise si la 110 societati listate.

SIF Muntenia (SIF4) a consemnat in luna iunie cea mai severa corectie la nivelul activului net, acesta coborand cu 9%, de la 1,505 miliarde lei la 1,369 miliarde lei. Comparativ cu nivelul de anul trecut, de 1,412 miliarde lei, indicatorul este cu 3% mai redus.

Compania a intrat in iunie in actionariatul unei firme listate, astfel ca a ajuns sa aiba actiuni la 95 de firme prezente pe bursa si la 112 societati inchise.

Societatea a inregistrat cel mai mare castig lunar dintre SIF-uri, de 6,3 milioane lei, astfel ca profitul din primul semestru a ajuns la 10,1 milioane lei. Castigul semestrial este de 3,5 ori mai redus decat cel din perioada similara a anului trecut, de 35,5 milioane lei.

O corectie usoara la nivelul activului net a consemnat si SIF Oltenia (SIF5), valoarea acestuia scazand cu 0,2%, de la 1,688 miliarde lei la 1,685 miliarde lei. Dupa evolutia din luna iunie, ascensiunea anuala a activului net s-a diminuat la 8,2%. La sfarsitul anului trecut, SIF Oltenia avea un activ net de 1,557 miliarde lei.

Societatea a iesit in iunie din actionariatul unei firme nelistate si a devenit actionar la o companie cotata. Astfel, SIF Oltenia are participatii la 66 de companii inchise si la 50 de companii listate.

In luna iunie compania a avut un profit de 4,3 milioane lei, majorandu-si astfel castigul din primul semestru la 29,4 milioane lei. Suma este cu 43% mai redusa fata de profitul din primele sase luni ale anului trecut, de 51,6 milioane lei.

SIF Banat-Crisana (SIF1) a fost singura societate de la acest segment al pietei al carei activ net a crescut in iunie, cu 0,8%, de la 1,431 miliarde lei la 1,443 miliarde lei. Raportat la nivelul de la finalul anului trecut, de 1,361 miliarde lei, activul net este cu 6% mai mare.

Societatea a vandut in iunie actiunile detinute la doua firme nelistate si doua cotate. La 30 iunie, SIF Banat-Crisana era actionar la 147 de societati inchise si la 116 companii listate.

SIF Banat-Crisana a obtinut in iunie un profit de 3,9 milioane lei, astfel ca a incheiat primele sase luni cu un castig de 14,2 milioane lei. Profitul este de peste doua ori mai redus fata de castigul din perioada similara a anului trecut, de 33,1 milioane lei.

In luna iunie, valoarea cumulata a activelor nete ale celor cinci SIF-uri a scazut cu 2,7%, la 7,16 miliarde lei, de la 7,364 miliarde lei la finalul lunii mai. Valoarea este cu 5,5% peste cea de la finalul anului trecut, de 6,977 miliarde lei.

Cei mai multi investitori de la BVB au fost precauti la tranzactionare in luna iunie, preluand o parte din prudenta jucatorilor de pe bursele externe, unde situatia incerta privind criza datoriilor Greciei a continuat sa marcheze pietele. In majoritatea sedintelor atat variatiile actiunilor de la BVB, cat si volumele au fost reduse, astfel ca in iunie bursa a crescut cu numai 0,8%.

Raportat la nivelul de la finalul anului trecut, indicele general al pietei, BET-C, este in crestere cu 6,4%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri