Gradul de subscriptie pentru actiunile Petrom a fost mic in primele zile, dar Guvernul mizeaza pe ultimele zile ale perioadei de ofertare, in care este propus si un pret minim, si se asteapta la vanzarea integrala a titlurilor, potrivit ministrului Economiei, Ion Ariton, citat de Mediafax.
"Pot sa va spun ca, in primele zile, gradul de subscriptie a fost mai mic. Stiti foarte bine, in general subscrierile se fac in ultimele zile, de aceea ne-am si pastrat aceasta prerogativa a Guvernului ca, in ultimele trei zile inainte de termenul final de subscriere, sa facem modificarea si sa anuntam pretul minim, pentru ca in general in ultimele doua si trei zile se fac subscrierile. Sunt convins ca vor depasi acel 80%, deci va fi o subscriere 100% si va fi o actiune reusita aceasta vanzare a actiunilor", a spus Ariton, intr-o conferinta de presa sustinuta la Guvern.

El a aratat ca isi justifica optimismul prin doi factori care vor ajuta la dezvoltarea companiei in viitor, respectiv prelungirea cu cinci ani pentru OMV Petrom a perioadei de exploatare in perimetrul Neptun din bazinul Marii Negre, concesiune stabilita pentru o perioada totala de 30 ani si in care lucreaza ca asociat si compania Exxon, precum si descoperirea de zacaminte de gaze naturale in comuna Totea, judetul Gorj.

"Aceste doua elemente, precum si evolutia economica a Romaniei ne indreptatesc sa credem ca vanzarea pe bursa a actiunilor va fi un succes", a spus Ariton.

Intrebat de jurnalisti ce destinatie vor avea banii obtinuti de stat din vanzarea actiunilor Petrom, ministrul a precizat ca fondurile obtinute din privatizari sunt utilizate pentru acoperirea deficitului bugetar.

"Aceste sume incasate din privatizari vor merge pentru a finanta deficitul bugetului consolidat. In momentul in care acesti bani ajung in bugetul consolidat, va scadea presiunea pe buget si se vor putea folosi sume alocate pentru investitii mult mai mari in perioada urmatoare", a afirmat ministrul.

Oferta se va incheia cu succes si actiunile vor fi vandute numai daca investitorii au subscris cumulat minim 80% din tot pachetul listat.

Guvernul a stabilit un pret minim de vanzare a pachetului de 9,84% din actiunile OMV Petrom (SNP) de 0,3708 lei/titlu, cu 2,6% sub ultima cotatie de la bursa de luni.

Intrebat daca Guvernul va amana pentru anul viitor listarea actiunilor Petrom in cazul in care subscriptia nu va depasi 80% din total, ministrul Economiei, Ion Ariton, a aratat ca exista si aceasta posibilitate, dar ca este convins ca nu va fi cazul unei amanari, deoarece statul va incasa peste suma calculata strict pe baza pretului minim.

"Este o posibilitate legala (listarea anul viitor-n.r.), dar acest lucru nu se va intampla si chiar va invit vineri, dupa incheierea acestei tranzactii, sa va facem rezultatele finale cunoscute. Va fi in mod precis o actiune reusita aceasta vanzare. In piata am avut echipe, si acum sunt si prospecteaza aceasta piata, rezultatele transmise sunt optimiste si am convingerea ca vineri vom incheia aceasta tranzactie cu succes. Eu va spun, suta la suta, ca vom incasa mai mult decat propunem astazi prin pretul minim. Mi-as dori foarte mult sa depasim si acea valoare, dar ce pot sa va spun este ca vom depasi aceasta valoare a actiunii", a spus Ariton jurnalistilor.

Operatiunea prin care statul vrea sa vanda 9,84% din actiunile OMV Petrom are un pret maxim de 0,46 lei/titlu. Astfel, pretul minim stabilit este cu peste 19% mai mic fata cel maxim.

Daca tot pachetul de actiuni scos la vanzare va fi cumparat la pretul maxim, statul va incasa 2,564 miliarde lei (610 milioane euro). In cazul in care toate actiunile vor fi subscrise la pretul minim, de 0,3708 lei/titlu, statul va incasa 2,066 miliarde lei (484 milioane euro), cu 19% mai putin decat valoarea maxima vizata.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri