Majoritatea brokerilor si analistilor spun ca pretul minim anuntat de catre oficialii Guvernului pentru oferta secundara de la Petrom (SNP) nu ar trebui sa duca la un esec al acesteia, chiar daca nivelul facut public reprezinta un discount modest, de 2,67% fata de pretul din piata.
Statul a anuntat un pret minim de 0,3708 lei/actiune pentru vanzarea pachetului de 9,84% de la compania petroliera. Actiunile SNP au fost suspendate de la tranzactionare pe Bursa in sedinta de marti. Cu o zi in urma, Petrom s-a tranzactionat pe BVB la un pret de 0,381 lei/actiune.

“Urmeaza sa analizam reactiile investitorilor dupa anuntul facut de catre stat si vom vedea in ce masura vor fi revizuite bidurile situate sub nivelul minim. Interesul este bineinteles sa obtinem un pret cat mai bun”, a declarat Laurentiu Floroiu, directorul de tranzactionare al EFG Eurobank Securities.

Nivelul minim anuntat este cu 19,39% mai mic decat maximul de 0,46 lei/actiune facut public inca din prima zi a ofertei. Potrivit unor surse din piata, consortiul care a intermediat oferta publica, format din Renaissance Capital, EFG Eurobank, BT Securities si Romcapital, le-a propus oficialilor guvernamentali un pret minim de 0,33 lei/actiune.

Nu cred ca investitorii institutionali straini vor fi speriati de acest pret. Emotiile mai mari vor fi poate pe transa de retail, acolo unde oferta nu mai este atat de stimulativa avand in vedere ca pretul minim este foarte apropiat de piata”, a declarat Mihai Caruntu, seful departamentului de cercetare piete de capital din cadrul BCR.

El a sublinat ca trebuie avut in vedere si discountul fata de pretul maxim anuntat initial, unul semnificativ si care reflecta riscul de tara al Romaniei.

“In cazul ofertei OMV, de acum cateva luni, discountul dintre pretul ofertei si pretul maxim a fost de 16,7%. De cealalta parte, diferenta dintre pretul minim al ofertei Petrom si cel maxim este de 19,7%, usor mai ridicat pentru ca include si riscurile ceva mai mari pe care le are Romania, care sa nu uitam ca nu este plasata in investment grade de catre toate agentiile de rating. Este drept ca discountul de la SNP putea sa fie ceva mai mare, insa cred ca marile fonduri de investitii straine au argumente sa cumpere la acest pret”, spune Caruntu.

Reprezentantii statului au mentionat ca pretul minim a fost stabilit avand in vedere media cotaÅ£iilor de la BVB din ultimele 52 de săptămâni precum si „rezultatele optimiste transmise de echipele care prospecteaza piata”.

“Daca ne uitam la maximul de 0,46 lei, avem impresia ca statul face un discount generos, de unde tragi concluzia ca intr-adevar e dispus sa vanda. Sa nu uitam totusi ca piata a fost pe scadere in ultimele saptamani. Si in continuare, nivelul de 0,38, raportand la ce este in piata, reprezinta un discount atractiv pentru speculatori si cei care vor sa cumpere pe termen lung. In contextul unei piete neutre, SNP la 0,37 pare un pret ideal pentru acumulare, cu un orizont de crestere spre toamna si primavara lui 2012”, a declarat Mihai Chisu, broker la societatea de intemrediere IFB Finwest.

Acesta mentioneaza ca titlurile Petrom aveau un nivel de rezistenta transformat in suport in jurul pretului de 0,37 – 0,375 lei, cotatie la care multi investitori ar fi fost dispusi sa intre la cumparare.

Oferta nu era facuta pentru retail, lichiditatea din piata era suficienta pentru micii investitori interesati sa cumpere actiuni SNP, asa ca nu stiu cat de mult conteaza faptul ca discountul este de doar 2,6%. Statul nici nu putea sa vanda pachetul la un pret foarte redus. Sper doar ca Guvernul si-a facut bine calculele si ca pretul a fost stabilit luand in calcul si reactiile din piata”, a declarat Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.


Cum vor evolua titlurile SNP la revenirea in piata


Brokerii spun ca pretul din piata al actiunilor Petrom va ajunge rapid la nivelul minim anuntat marti de catre ministrul Economiei, Ion Ariton.

“Nu conteaza daca este sau nu discount. Piata se va echilibra rapid cu pretul anuntat al ofertei. Este si logic, cine ar vrea acum sa cumpere la pretul din piata cand poate sa cumpere din oferta mai ieftin? Nu are importanta ca vorbim de doar 2,6%, toata lumea vrea sa cumpere mai ieftin”, a declarat Grigore Chis, directorul general al Broker Cluj, singura firma de intermediere listata pe BVB.

Oferta publica secundara de la Petrom a luat startul pe 11 iulie, ea urmand sa se inchida vineri, pe 22 iulie. De la inceperea acesteia, actiunile Petrom s-au depreciat cu 4,51%.

Eu nu sunt de parere ca pretul minim din oferta trebuia sa reprezinte un discount foarte mare fata de piata. Asta ar fi insemnat ca pretul din piata nu era cel corect. Din punctul meu de vedere oferta este in continuare interesanta. Cred insa ca Guvernul a gresit cand a gandit promovarea ofertei. Trebuia sa se faca o mega campanie publicitara prin care sa se atraga cat mai multi romani, asa cum s-a intamplat si in Polonia, unde chiar s-a mers pe o idee nationalista, gen <nu ne vindem tara strainilor> si astfel s-a atras o buna parte din populatie”, spune Chis.

Actiunile Petrom au revenit la tranzactionare la mijlocul sedintei de marti, cotatia acestora urcand cu 1%, pana la nivelul de 0,3821 lei/actiune. Rulajele au fost insa reduse, lichiditatea SNP ajungand la 136.000 lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri