Bursa a inchis cu un avans de 0,2%, dupa o sesiune apatica, in care actiunile Fondului Proprietatea (FP) au asigurat 65% din valoarea tranzactiilor, de 31,7 milioane lei.
Majoritatea actiunilor au fost tranzactionate la preturi in crestere usoara inca din primele minute, insa in cele mai multe cazuri volumele au fost foarte reduse.

"Nu au fost variatii semnificative nici pe pietele mari, dar din pacate bursa locala nu are nici forta necesara pentru un rebound. Jucatorii asteapta ca joi ministrii finantelor statelor din zona euro sa gaseasca o solutie pentru criza din Grecia, iar daca vom asista la stiri pozitive vom vedea o revenire si pe piata locala ", a declarat Adi Lupsan, directorul adjunct al societatii de servicii de investitii financiare Intercapital Invest.

El a mai spus ca piata va continua sa inregistreze oscilatii reduse pana la finalul saptamanii, in lipsa unor evenimente speciale.
La finalul zilei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, se plasa cu doar 0,04% mai sus decat marti, iar indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri si ale Fondului Proprietatea, a inchis de asemenea aproape de nivelul de marti.

In acelasi timp, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a consemnat un avans de doar 0,07%.

Pe de alta parte, indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,37%, ascensiunea fiind amplificata de titlurile Rompetrol Rafinare, care au urcat cu 2,62%, la 0,0665 lei/unitate.

Evolutia actiunilor companiei petroliere a venit pe un rulaj de numai 125.000 de lei.

Reprezentantii Rompetrol au declarat marti ca negociaza cu Guvernul preluarea la pretul pietei a participatiei pe care statul o va primi la Rompetrol Rafinare, operatorul rafinariei Petromidia, de 44,69%, ca urmare a conversiei unor obligatiuni in actiuni. Capitalul rafinariei nu a fost inca majorat cu actiunile pe care statul ar urma sa le primeasca, astfel ca in prezent grupul Rompetrol detine 98,63% din actiunile Rompetrol Rafinare.

Reprezentantii Rompetrol au mai anuntat marti si ca grupul intentioneaza sa se extinda in vestul Europei, dupa ce va finaliza investitia in majorarea capacitatii de rafinare a petrolului la rafinaria Petromidia. Acestia au afirmat si ca Rompetrol vizeaza sa deschida in termen de doua luni o reprezentanta in Istanbul si sa-si extinda activitatea de distributie a carburantilor in Turcia si in Ucraina. Grupul mai detine benzinarii in Franta, Bulgaria, Moldova si Georgia.

O alta intentie a Rompetrol este sa investeasca aproximativ 100 milioane de dolari pentru constructia unei centrale electrotermice care sa asigure necesarul de energie electrica si termica al rafinariei Petromidia.

Valoarea totala a tranzactiilor de miercuri a fostde 31,75 milioane lei (7,4 milioane de euro), peste lichiditatea de marti, cand investitorii au tranzactionat in total actiuni de 22,2 milioane lei (5,2 milioane euro).

Actiunile Fondului Proprietatea (FP) au continuat sa fie cele mai lichide, cu operatiuni de 20,67 milioane lei, si au asigurat 65% din rulajul pietei. Ultimul transfer cu aceste titluri a fost realizat la 0,511 lei, pret in scadere cu 0,29%.

"Cred ca o strategie investitionala coerenta pe Romania in prezent este acumularea de FP la actualele preturi, pe un orizont de timp oricum mai mare de un an, in jur de doi ani ar fi cel mai bine, care sa fie completat in portofoliu de titluri precum Transelectrica, Transgaz, BRD, Antibiotice si altele cu vizibilitate mai mica, care in prezent justifica o expunere pe termen lung. Investitorii trebuie sa fie oarecum selectivi in alegerea titlurilor care sa insoteasca FP in portfoliu, dar oricum exista o zona de oportunitati reale pentru ca BVB sa nu poata fi considerata in niciun caz o piata scumpa, in timp ce Romania abia acum iese din recesiune, fiind o iesire intarziata si in pasi mici. Ceea ce, intr-un fel, creaza zone de oportunitate la BVB pe termen mediu", a declarat seful Departamentului de Cercetare Piete de Capital al BCR, Mihai Iulian Caruntu.

La finalul sedintei BVB doar actiunile SIF Oltenia a afisat un rulaj de peste un milion de lei. Titlurile au inchis in scadere cu 0,53%, la 1,323 lei/unitate, pe un rulaj de 1,6 milioane lei.

Actiunile OMV Petrom (SNP) au crescut cu 0,37%, la 0,3835 lei, in cadrul unor transferuri de 790.000 de lei. Pretul este cu 3,4% peste nivelul minim acceptat de stat in oferta prin care vrea sa vanda pana vineri la ora 12:00 un pachet de 9,84% din actiunile companiei. Totodata, cotatia este cu 16,6% sub pretul maxim cerut de stat in oferta, de 0,46 lei/actiune.

Pe piata Rasdaq, schimburile cu actiuni au totalizat 4,4 milioane lei (putin peste un milion de euro), peste lichiditatea de marti, de 2,4 milioane lei.

Titlurile Argus (UARG) au urcat iar cu 25%, ajungand la 5,465 lei, pe un rulaj in crestere fata de sesiunea precedenta, de 3,6 milioane de lei.

In precedentele sedinte, omul de afaceri Catalin Chelu si SIF Oltenia a cumparat actiuni la producatorul de ulei, ridicand pretul pe bursa de 2,1 ori, de la 2,6 lei miercurea trecuta.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene consemnau cresteri cuprinse in intervalul 0,1-1,1%.

Ascensiunea burselor europene era determinata de optimismul investitorilor, care se asteapta ca joi ministrii finantelor statelor din zona euro sa gaseasca o solutie finala pentru criza din Grecia si astfel sa se ajunga la o stabilitate financiara a intregii regiuni. Optimismul investitorilor era sustinut si de rezultatele solide anuntate de companiile americane si de sperantele pentru un acord in SUA pe buget.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri