Bursa a crescut nesemnificativ joi, cu 0,06%, intr-o piata in care investitorii au continuat sa adopte pozitii de asteptare, astfel ca doar actiunile emise de 10 companii au consemnat rulaje de peste 100.000 de lei, iar lichiditatea a fost salvata din nou de titlurile Fondului Proprietatea (FP).
"Bursa a confirmat in nenumarate randuri ca in momentul de fata jucatorii predominanti sunt speculatorii romani. Actiunile care au avut aprecieri semnificative au atras ca un magnet aceasta categorie de investitori, lucru observat in volume. Practic, daca jucatorul nu intrevede o perspectiva imediata de castig nu are interesul sa investeasca, fapt ce se traduce in general printr-o apatie generalizata a bursei in lipsa unor evenimente cu priza la speculatori", a declarat directorul adjunct de operatiuni al Prime Transaction, Adrian Barbulescu, potrivit Mediafax.

El a adaugat ca lichiditatea mai ridicata a actiunilor Fondului Proprietatea este determinata in primul rand de existenta unui numar semnificativ de actionari care vor sa vanda titlurile primite despagubiri, iar aceasta situatie duce si la oscilatii reduse ale pretului pe bursa.

"Aceasta stare a pietei romanesti se va mentine atat timp cat evenimentele si stirile care vor urma nu ii vor determina pe jucatorii sa actioneze", a afirmat brokerul.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in crestere cu doar 0,1%, iar actiunile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu numai 0,15% sub nivelul de la finalul sesiunii precedente.

In acelasi timp, actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea au ridicat indicele BET-FI cu 0,48%.

Totodata, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a avansat cu numai 0,13%.

Lichiditatea pietei actiunilor, de 25,8 milioane lei (6,1 milioane euro), a fost cu 5% mai redusa decat rulajul sedintei precedente, de 27,2 milioane lei (6,4 milioane euro).

Titlurile Fondului au continuat sa fie cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 18,6 milioane lei, si au asigurat 72% din rulajul bursei. Cea mai recenta tranzactie cu aceste actiuni a fost realizata la 0,516 lei, pret cu 0,98% peste ultima cotatie de miercuri.

"Investitorii straini se vor uita si la alte societati daca au in plan investitii in piete asemenea celei de la Bucuresti. In conditiile in care ingrijorarile financiare de pe plan extern se vor metine este putin probabil ca respectivii jucatorii sa isi manifeste interesul pentru bursa din Romania", a mai spus Barbulescu.

Cu doar o zi inainte de inchiderea ofertei prin care statul vrea sa vanda 9,84% din actiunile OMV Petrom (SNP), pretul titlurilor companiei a stagnat pe bursa la 0,3835 lei, pe un rulaj in revenire usoara, de 482.000 de lei. Cotatia bursiera este cu 3,4% peste pretul minim acceptat de stat, de 0,3708 lei/titlu, si, totodata, cu 16,6% sub nivelul maxim cerut, de 0,46 lei/actiune.
Oferta de vanzare se va incheia vineri la ora 12:00.

Barbulescu crede ca cei mai multi mici investitori care vor subscrie in oferta nu au mai avut plasamente pe bursa pana in prezent, intrucat jucatorii cu experienta ar putea cumpara actiunile direct din piata deoarece pretul minim cerut de stat in oferta este apropiat de cotatia de pe bursa.

"Oferta de la Petrom nu blocheaza sumele celor interesati. Cine doreste actiuni Petrom are ca alternativa mult mai avantajoasa din punct de vedere tehnic si al timpului cumpararea din piata principala. Surprize pot aparea la momentul in care vom putea sa ne facem o idee despre cum arata subscrierile", a afirmat el.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene avansau cu pana la 1,7%, dupa ce in prima parte a zilei au consemnat oscilatii usoare, de pana la 1%, in conditiile in care investitorii asteapta ca ministrilor de finante ale statelor din zona euro sa stabileasca joi o solutie pentru criza datoriilor Greciei, inainte ca aceasta sa se raspandeasca in tari precum Italia sau Spania.

Liderii europeni incearca sa cresca gradul de sustenabilitate a datoriei Greciei si sa impiedice temerile privind o intrare dezordonata in incapacitate de plata sa afecteze statutul pe piata financiara a altor state europene.

Majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est au urmat linia burselor mature si au crescut cu cel mult 1%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri