Americanii care conduc fondurile de investitii Firebird au solicitat administratorilor celor cinci societati de investitii financiare (SIF) sa faca demersuri legale pentru listarea pe Bursa a Bancii Comerciale Romane.
Actionarii au propus imputernicirea Consiliilor de Administratie ale SIF-urilor de a transmite o solicitare catre actionarul majoritar al BCR (n. red. Erste Bank) in vederea initierii procedurilor de admitere la tranzactionare a BCR si imputernicirea Consiliilor de Administratie ale SIF-urilor de a transmite o cerere catre consiliul de administratie al BCR, pentru a convoca adunarea generala a actionarilor bancii, avand pe ordinea de zi aprobarea listarii pe piata reglementata operata de BVB.

De asemenea, Firebird vrea sa imputerniceasca Consiliile de Administratie ale SIF-urilor sa exprime un vot pozitiv in cadrul adunarii generale a BCR, in favoarea listarii bancii pe Bursa de la Bucuresti.

Firebird este reprezentata de casa de avocatura Dutescu si Asociatii, reprezentantii acesteia declarand ca sefii SIF-urilor nu ar trebui sa aiba motive pentru respingerea cererii.

„In prima sedinta a Consiliilor de Administratie de la SIF-uri ar trebui sa se decida convocarea AGA. Reprezentam actionari ce au peste 5% din titlurile fiecarui SIF asa ca cererile ar trebui sa fie admise”, a declarat Cristian Dutescu, partener in cadrul casei de avocatura.

SIF-urile detin fiecare circa 6% din BCR, valoarea pachetului total de 30,12% fiind estimata la aproximativ 800 milioane de euro.

„Consideram ca admiterea la tranzactionare a actiunilor BCR pe piata reglementata operata de BVB reprezinta cea mai adecvata solutie pentru protejarea intereselor economice ale tuturor celor cinci Societati de Investitii Financiare, fiind in acelasi timp un demers care pune in aplicare clauzele contractului de privatizare a Bancii Comerciale Romane”, se mentioneaza in comunicatul trimis de catre firma de avocatura Dutescu si Asociatii.

Contractul de privatizare al BCR, semnat in decembrie 2005, prevedea listarea bancii in maxim trei ani, data fiind mai apoi amanata, de comun acord cu SIF-urile, pana in octombrie 2011. Contractul nu prevede insa nicio penalizare pentru Erste Bank in cazul in care austriecii nu aduc BCR pe bursa locala.

„Nu conteaza ca nu erau prevazute penalizari, era un angajament clar in contract, se poate raspunde potrivit dreptului comun. Pierderile actionarilor pot sa fie cuantificate”, spune Dutescu.

Cele cinci societati de investitii financiare pot obliga Erste sa listeze BCR, potrivit unor declaratii facute la inceputul anului de catre Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania (SIF3).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri