Presedintele executiv al Erste Group, Andreas Treichl, a declarat ca va face tot ce ii sta in putinta pentru a evita listarea BCR, intrucat o astfel de operatiune nu este necesara si va afecta calitatea grupului.
"Pentru mine este o chestiune inchisa. Este dorinta mea clara sa conving pe toata lumea care este implicata ca listarea BCR nu este necesara", a spus Treichl in cadrul unei conferinte de presa la Viena, scrie Mediafax.

El a precizat ca s-a facut un "efort major" pentru a lista grupul Erste la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), iar investitorii apreciaza ca, fata de alte institutii financiare, grupul "este usor de inteles".

"Noi nu avem o structura complicata a actionariatului, iar calitatea grupului va afectata daca BCR va fi listata. Voi face tot ce imi sta in putinta pentru a evita listarea BCR. Daca se va intampla, voi fi foarte nervos", a spus Treichl.

In ultimele zile, mai multe fonduri de investitii si pensii, printre care cele administrate de ING, Broadhurst sau Certinvest, au cerut listarea BCR, alaturandu-se astfel americanilor de la Firebird.

Potrivit unor comunicate transmise de SIF Moldova (SIF2) si SIF Muntenia (SIF4), actionarii au cerut convocarea adunarilor generale in care conducerile SIF sa fie mandatate sa initieze demersurile de listare a BCR.

Pe lista actionarilor care au depus cererea se afla fonduri administrate de Aviva, Firebird, Certinvest, STK Financial, Broadhurst Investments, SAI Carpatica, BT AM, ING pensii private dar si broker Cluj.

Listarea BCR pe bursa de la Bucuresti este asteptata de investitori de mai bine de trei ani, dar rabdarea le este pusa la incercare, iar faptele intarzie sa apara. Erste s-a angajat in contractul de privatizare sa listeze actiunile BCR pe piata locala, initial, pana in 2009, dar, ulterior, a amanat listarea pana in 2011.

Actorii pietei de capital sustin ca nu exista motive sau argumente pentru care cea mai mare banca din Romania sa nu fie listata pe Bursa de Valori Bucuresti, in special in conditiile in care acest lucru este prevazut in contractul de privatizare. Listarea actiunilor BCR trebuia sa se realizeze, initial, pana in 2009, dar, la acel moment, conditiile de piata nu erau favorabile.

Listarea a fost amanata pana cel tarziu la finalul anului 2011, dar reprezentantii BCR nu sunt incantati nici acum de o eventuala listare.
Dominic Bruynseels, presedintele BCR, argumenteaza ca lichiditatea bursei de la Bucuresti nu este suficienta pentru a sustine actiunile unui emitent mare, precum este cazul BCR, cea mai mare banca de pe piata locala. In plus, Bruynseels sustine ca listarea recenta a actiunilor Fondului Proprietatea a demonstrat ca acesta nu este momentul bun.

"Domnul Dominic Bruynseels cauta toate argumentele posibile pentru a nu lista BCR. Unele sunt mai fundamentate, iar altele mai putin", declara Valentin Ionescu, directorul general al BVB, ca pozitie fata de afirmatia sefului BCR ca bursa de la Bucuresti este prea mica pentru banca.

BCR, cea mai mare banca din Romania, a facut un profit net de 82 milioane lei in trimestrul al doilea din 2011, reprezentand o scadere puternica, de 66,7%, comparativ cu perioada similara din 2010. Oficialii bancii au dat de inteles ca mult discutata „Ordonanta a Creditelor” (OUG 50), a fost principala cauza a prabusirii profitului.

Citeste si Bursa, prea mica pentru BCR. Poate fi fortata listarea celei mai mari banci?


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri