Teama ca oficialii americani nu vor ajunge la o intelegere a crescut cererea pentru aur si franc, ce au atins un noi maxime istorice saptamana trecuta, moneda elvetiana apreciindu-se cu 4.4%.

„Incepand cu 1913, de la crearea Rezervei Federale, dolarul a pierdut 95% din puterea de cumparare. Depasirea acestui moment critic a schimbat subit viziunea investitorilor, un sondaj Bloomeberg efectuat dupa anuntul presedintelui aratand ca 94% dintre managerii de fonduri asteapta o apreciere a dolarului fata de euro in urmatoarele 3 luni si 59% o consolidare sau apreciere fata de yen si franc”, se arata in raportul de analiza.

Analistul Admiral Markets, Cristian Cochintu, este de parere ca in lipsa unei sustineri interne evidente din partea datelor economice (somaj in crestere si incetinire economica) si a perspectivelor de politica monetara (sansele ca dobanda de referinta sa fie majorata in urmatoarele 12 luni aproape nule), singura sustinere a valutei americane o reprezinta aversiunea fata de risc la nivel global.

Citeste si:

„Cu toate ca in ultima perioada atat dolarul cat si bursele internationale s-au depreciat, corelatia directa ar putea fi doar temporara si sansele unei aprecieri in tandem sunt minime. Dupa acordul recent optimismul investitorilor a revenit, insa pe termen mediu si lung indicii bursieri si petrolul ameninta cu o evolutie descendenta ampla, de care ar putea beneficia si dolarul, nu doar aurul, francul si yenul”, a explicat analistul.

Cititi si SUA evita cataclismul financiar! Cum a fost ocolit un faliment de proportii