Cinci din cele noua companii listate care si-au anuntat pana acum rezultatele financiare semestriale au inregistrat o imbunatatire a profitabilitatii in primele sase luni din 2011. Raportarile bune ar putea sa fie insa contrabalansate de evenimentele negative care par sa se precipite in afara granitelor Romaniei.
Campioana primei parti a sezonului raportarilor financiare este Socep (SOCP), compania inregistrand un profit de opt ori mai mare in primul semestru din 2011, comparativ cu perioada similara de anul trecut. Castigul net la sase luni al operatorului portuar a fost de 5 milioane lei, in vreme ce afacerile au urcat cu aproape 56%, pana la 29,9 milioane lei. In ziua anuntului rezultatelor actiunile SOCP au crescut cu 2,5%

BRD si Banca Transilvania (TLV) sunt cele mai mari companii care si-au publicat datele la semestru pana in momentul de fata. Banca Transilvania si-a dublat profitul net pana la 65,6 milioane lei, in vreme ce BRD, a doua cea mai mare banca din Romania, si-a redus profitul cu 23,3%, pana la 281,5 milioane lei.

Rezultatele semestriale din sectorul bancar pot sa fie considerate bune. Din punctul meu de vedere au depasit asteptarile, in special datorita faptului ca partea de costuri a fost gestionata mai bine. Cu toate acestea, cresterea riscurilor ma face sa raman rezervat cu privire la acest sector pentru perioada urmatoare”, a declarat Adrian Danciu, seful departamentului de analiza al societatii de intermediere Broker Cluj.

Debutanta Retrasib (RTRA) a inregistrat cea mai slaba evolutie semestriala a profitului net.

Transferat la inceputul anului de pe Rasdaq pe BVB, producatorul de transformatoare electrice de mare capacitate a realizat un profit de 951.000 lei pe parcursul intervalului ianuarie – iunie 2011. Cifra este in scadere cu 62,1% fata de anul trecut, cand Retrasib generase un castig de 2,5 milioane lei.

Electromagnetica (ELMA), compania cu cele mai mari afaceri de pe Rasdaq, a inregistrat de asemenea rezultate slabe la semestru. Producatorul de echipamente electrice si-a injumatatit profitul la sase luni, pana la 8,2 milioane lei. In ziua ulterioara anuntului, actiunile ELMA au scazut cu aproape 6%.

Per ansamblu, actiunile celor noua companii care si-au publicat rezultatele pana la aceasta data au inregistrat o crestere in medie de 0,9% in ziua anuntului, sau in ziua ulterioara, in cazul in care anuntul s-a facut dupa inchiderea sedintei de tranzactionare.

Pietele internationale au inregistrat variatii extreme in ultimele sedinte de tranzactionare, anuntul privind majorarea plafonului datoriilor SUA nereusind sa genereze optimism in piata decat pentru o singura zi, si doar pe bursele din Europa. De cealalta parte, Bursa de la New York a batut o intreaga serie de recorduri negative.

Sunt investitori in piata, in special cei care mizeaza pe termen lung, care acorda atentie rezultatelor financiare ale companiilor romanesti in ciuda evenimentelor de pe extern. Factorul determinant pentru preturile din piata ramane insa cel international. Continuarea presiunilor externe ar putea sa duca la o retragere a fondurilor straine, cotatiile urmand sa fie afectate in cazul unui asemenea scenariu”, spune Danciu.

Saptamana aceasta mai sunt asteptate raportarile la semestru ale UCM Resita si Artrom. Majoritatea rezultatelor financiare vor fi insa anuntate vineri, 12 august.

Sursa imagine: freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri