Bursa de la Bucuresti a urmat linia descendenta a pietelor externe si a scazut cu 1,77%, cu un declin mai pronuntat, de 3,21%, pe indicele actiunilor din sectorul energetic, insa lichiditatea a fost in revenire usoara.
Majoritatea actiunilor de la BVB au deschis ziua la preturi in scadere in medie cu 1%, dupa ce marti indicele Standard & Poor's (S&P) 500 a scazut pentru cea de-a saptea sedinta consecutiv si a coborat sub un important prag psihologic, dand un semnal negativ pietelor. Cele sapte zile de declin marcheaza cea mai indelungata scadere din octombrie 2008, informeaza Mediafax.

Bursele internationale au scazut in pofida aprobarii acordului privind ridicarea plafonului datoriei de stat a SUA, deoarece investitorii si-au indreptat atentia catre situatia economica, dupa publicarea unor date sub asteptari privind industria prelucratoare publicate recent in Asia, Europa si SUA, dar si asupra problemei datoriilor suverane.

Directorul de tranzactionare al SSIF Broker (BRK), Adrian Ceuca, apreciaza ca piata romaneasca reactioneaza in primul rand la incertitudinile de pe plan extern, iar din cauza lichiditatii reduse corelarea cu bursele externe este mai vizibila.

"Lichiditatea redusa se poate explica si prin lipsa investitorilor din piata, mai ales pentru ca multi dintre putinii investitori de la BVB sunt plecati in vancata. Cred ca doar niste rezultate financiare spectaculoase ale companiilor din Romania mai pot influenta punctual si pe termen scurt evolutia titlurilor la BVB. De asemenea, esecul ofertei OMV Petrom isi pune amprenta asupra interesului manifestat de investitorii straini pentru bursa din Romania", a declarat Ceuca.

Totodata, el considera ca investitorii strani nu intra vizibil la cumparare pe piata romaneasca, desi ratingul Romaniei a fost imbunatatit de agentia de evaluare Fitch, deoarece problemele cu care se confrunta alte state din Europa ii indeamna pe jucatori sa fie prudenti.

La finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni de la BVB, era in scadere cu 1,76%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 3,21% sub nivelul de marti.

Cotatiile actiunilor celor cinci SIF-uri si ale titlurilor Fondului Proprietatea (FP) au coborat in medie cu 1,78%,

Totodata, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a scazut cu 1,7%.

"Pe termen scurt, de luna pana la trei luni, cred ca doar o calmare a pietelor financiare internationale mai poate determina ceva schimbari in bine pe plan local", a mai spus Ceuca.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 22,1 milioane lei (5,2 milioane euro), suma cu 27% peste rulajul sedintei precedente, de 17,4 milioane lei (4,1 milioane euro). La finalul sedintei au fost inregistrate in sistemul BVB si rezultatele ofertei de preluare de la Prodplast (PPL), prin care omul de afaceri Florin Pogonaru a preluat 11,4% din actiunile companiei, pentru 2,4 milioane lei.

In urma ofertei, Pogonaru a ajuns sa controleze indirect 51,51% din actiunile Prodplast.

Titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 10,9 milioane lei, si au asigurat aproape 50% din rulajul bursei. Cea mai recenta tranzactie cu aceste titluri a fost realizata la 0,5 lei, pret cu 2,15% sub inchiderea de marti.

Rulaje mai mari de 1 milion de lei au mai consemnat titlurile SIF Oltenia (SIF5) - 2,5 milioane lei, SIF Muntenia (SIF4) - 1,9 milioane lei, si SIF Transilvania (SIF3) - 1,8 milioane lei. Titlurile SIF Oltenia au scazut cu 1,5%, la 1,31 lei, iar titlurile SIF Muntenia au coborat cu 2,22%, la 0,64 lei. Actiunile SIF Transilvania au incheiat ziua in scadere cu 1,05%, la 0,4821 lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri