Pogonaru a derulat in perioada 13 iulie - 2 august o oferta prin care a vrut sa cumpere 59,89% din actiunile Prodplast si a propus un pret de 1,27 lei/titlu, cu 4,9% peste cotatia dinaintea lansarii operatiunii, informeaza Mediafax.

Oferta a fost derulata prin trei firme controlate de omul de afaceri, respectiv Central European Financial Services, ECDL Romania si Floreasca Development.

Intermediarul ofertei a fost firma de brokeraj Voltinvest.

La inceputul lunii mai, firmele mentionate impreuna cu Nord Bucuresti, companie controlata tot de Pogonaru, au anuntat ca actioneaza concertat cu Avaliser Trading, un off-shore din Cipru care a fost detinut de omul de afaceri, si au impreuna 40,11% din actiunile Prodplast.

Potrivit legii, daca in urma ofertei publice ofertantul controleaza mai mult de 95% din capitalul social, sau a achizitionat titluri reprezentand mai mult de 90% din actiunile vizate in cadrul ofertei, are dreptul sa solicite actionarilor care nu au subscris in cadrul ofertei sa-i vanda actiunile pe care le detin la un pret echitabil.

Citeste si:

Avaliser Trading a cumparat pe 21 martie 6,34% din actiunile producatorului de mase plastice, de la fondul de investitii Broadhurst Investments Limited, majorandu-si participatia de la 3,1%. Fondul de investitii a vandut in aceeasi zi restul de actiuni catre SIF Oltenia (SIF5), alt actionar semnificativ al Prodplast, care a ajuns sa detina 17,15%.

In urma acestor tranzactii fondul a incetat divergentele pe care le avea cu Florin Pogonaru in ceea ce priveste desprinderea activelor imobiliare ale Prodplast si transferul acestora catre o firma noua, Prodplast Imobiliare.

Dupa realizarea tranzactiilor, Pogonaru a declarat ca nu mai este proprietarul firmei Avaliser Trading, intrucat a vandut-o. Pe de alta parte, firma din Cipru este actionar la Floreasca Development.

Potrivit unor raportari de anul trecut, Pogonaru detinea doar prin firmele sale peste 33% din actiunile Prodplast, insa nu a lansat o oferta de preluare, desi potrivit legislatiei pietei de capital era obligat. Deoarece nu au facut oferta, CNVM a sanctionat cu avertisment firmele Central European Financial Services si ECDL Romania.

Potrivit anuntului de oferta, planurile ofertantului vizeaza reorganizarea activitatii si concentrarea gamei de produse, care au in vedere cresterea valorii societatii, ceea ce va permite pe viitor inclusiv preluarea de catre un investitor strategic.