Resursele furnizate de Erste catre BCR nu vor fi afectate de o eventuala cumparare a pachetelor de actiuni ale celor cinci SIF-uri, in conditiile in care tranzactia ar reprezenta doar 1 miliard de euro din totalul expunerii pe Romania, a spus presedintele BCR, Dominic Bruynseels.

Grupul austriac are o expunere in Romania de circa 7,5 miliarde euro, iar tranzactia de cumparare a pachetelor de actiuni detinute de SIF-uri la BCR ar reprezenta circa 13% din totalul expunerii.

“Nu cred ca schimbarea actionariatului la BCR va afecta pozitia financiara a bancii”, a spus presedintele BCR, Dominic Bruynseels.

Potrivit sefilor celor cinci SIF-uri, pot fi gasite o serie de solutii pentru a iesi din actionariatul BCR: vanzare directa catre Erste Bank a actiunilor detinute de SIF-uri, schimbul de actiuni cu titlurile emise de banca austriaca sau o operatiune combinata, dar SIF-urile au ca optiune si vanzarea catre alti investitori.

“Am discutat in continuu in ultimii trei ani cu SIF-urile si am incercat sa tratam toate SIF-urile in mod echitabil. Altceva nu pot comenta”, a mentionat Bruynseels.

Potrivit sefilor celor cinci SIF-uri pot fi gasite o serie de solutii pentru a iesi din actionariatul BCR: vanzare directa catre Erste Bank a actiunilor detinute de SIF-uri, schimbul de actiuni cu titlurile emise de banca austriaca sau o operatiune combinata, dar SIF-urile au ca optiune si vanzarea catre alti investitori.

"Eu vad cinci variante: listarea BCR, vanzarea pachetelor detinute de SIF-uri catre Erste sau catre un tert, conversia actiunilor BCR in actiuni Erste, sau o fuziune a BCR cu Erste", a declarat pentru Mediafax Petre Szel, presedinte CA si director general al SAI Muntenia Invest.

Szel a precizat ca fuziunea BCR-Erste nu a fost discutata la intalnirile de la Viena, dar in opinia sa ar putea reprezenta o solutie viabila.

Erste Group a anuntat ca asteapta decizia SIF-urilor in urma discutiilor privind solutiile alternative la listarea BCR si ca va fi pregatit "sa ia rapid orice decizie necesara".

La inceputul saptamanii trecute, un grup de actionari care detin peste 5% din actiunile celor cinci SIF-uri a solicitat convocarea AGA in care Consiliile de Administratie ale acestora sa fie imputernicite sa ceara listarea BCR. In grupul actionarilor respectivi se afla fonduri administrate de Aviva, Firebird, Certinvest, STK Financial, Broadhurst Investments, SAI Carpatica, BT Asset Management, ING Pensii Private dar si SSIF Broker.

Presedintele executiv al Erste Group, Andreas Treichl, a declarat ca va face tot ce ii sta in putinta pentru a evita listarea BCR, intrucat o astfel de operatiune nu este necesara si va afecta calitatea grupului.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
EXCLUSIV: BCR raporteaza prima pierdere anuala de la infiintare