“S-au strans prea multe si pana la urma lumea nu a mai rezistat”, declara un broker la o ora de la cea mai proasta deschidere inregistrata pe Bursa de la Bucuresti (BVB) in ultimul an de zile. Rosu complet si volume cum nu s-au mai vazut in ultimele luni pe Bursa, acestea au fost principalele caracteristici ale inceputului sedintei de tranzactionare de vineri.
BET, principalul indice al BVB, era in cadere cu 4,3% la ora 11:30, tras in jos in special de corectiile Transelectrica (-6,3%) si Transgaz (-6,2%). Fondul Proprietatea inregistra cea mai mare scadere de la listare, de 3,5%, rulajele inregistrate de companie fiind de asemenea la un nivel foarte ridicat pentru aceasta ora – 17 milioane lei.

In conditiile actuale si avand in vedere reactiile puternic emotive din piata, orice argument fundamental paleste. Este o reactie in lant pe toate pietele. A fost o serie intreaga de elemente care s-au cumulat in ultimul timp ca intr-o oala de presiune. Pana la urma lumea nu s-a mai rezistat si toata presiunea asta s-a eliberat brutal astazi”, a declarat Mihai Chisu, broker in cadrul societatii de intermediere IFB Finwest.

BET-FI, indicele care urmareste evolutia SIF-urilor si a Fondului Proprietatea, pierdea 5,1%, SIF Moldova fiind lider la scaderi cu o depreciere de 6,8%.

BRD si Petrom, cele mai mari companii listate, se prabuseau cu 7,7%, respectiv 5,4%.


Scaderile vin in conditiile in care, cu o seara in urma, Bursa din New York a inchis cea mai slaba sedinta de la inceputul anului 2009. Principalii indici ai bursei americane au inregistrat pierderi de pana la 5%, din cauza temerilor privind o posibila noua runda de recesiune in SUA si extinderea crizei datoriilor de stat in Italia si Spania.

1. Sunteti ingrijorati de posibilele efecte ale crizei datoriilor?

2. Credeti ca am vazut ce poate fi mai rau din aceasta criza financiara?

3. Credeti ca ne aflam intr-un context economic mai prost decat in toamna anului 2008 (prabusirea Lehman Brothers)?




Bursa romaneasca nu mai inregistrase scaderi precum cele de vineri de pe 26 iunie 2010, data la care legea privind reducerea pensiilor cu 15% a fost declarata neconstitutionala.

Incertitudinea e maxima chiar daca nu putem inca vorbi despre panica in adevaratul sens al cuvantului. Intrebarea tuturor e ce se va intampla in urmatoarele cateva luni. Orice este posibil, putem sa vedem caderi precum cele din anii anteriori, dar si un rebound puternic in cazul in care FED anunta noi pachete de stimuli financiari saptamana viitoare”, spune Chisu.

Cu exceptia Bursei din Muntenegru, toate pietele de pe continentul European erau in scadere in dimineata zilei de vineri. Bursele din Germania si Marea Britanie inregistrau corectii de 2,2 – 2,4%.

Sursa imagine: successsystemsnow.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri