Bursa si-a temperat corectia la 4,81% in ultima ora a sedintei, insa a scazut in cel mai alert ritm din ultimele 15 luni si a atins nivelul minim din noiembrie, pe unul dintre cele mai mari rulaje din acest an, intr-o piata dominata de ordine de vanzare, sub presiunea declinului burselor mature.
Piata din Romania a avut cea mai severa scadere dintre bursele din regiune.

La finalul zilei, indicele general al BVB (BET-C) avea 2.980,86 de puncte si se plasa la cel mai redus nivel din luna noiembrie. Un nivel mai mic a fost inregistrat la 29 noiembrie, cand BET-C avea 2.970,84 puncte.

Totodata, piata se plaseaza cu 4,2% sub nivelul de la finalul anului trecut, in timp ce indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, inregistreaza un recul de 6,6%.

Investitorii s-au grabit inca din predeschidere sa introduca ordine de vanzare la preturi vizibil sub ultimele cotatii de joi, reactionand la corectiile de pana la 5% de pe bursele internationale. Astfel, bursa a cazut cu 5,5% inca din primele minute. Punctul minim al indicelui general a fost atins cu putin inaintea orei 14:00, cand piata se plasa cu 6,92% sub inchiderea de joi.

Dupa ora 15:30, bursa a recuperat usor o parte din corectie, odata cu publicarea unor date peste asteptari despre piata muncii din SUA. Totodata, bursele vest-europene si-au temperat corectiile, iar pentru scurt timp pietele din Paris si Frankfurt au trecut chiar pe crestere.

Florin Ilie, director Piete de capital la ING Bank, considera ca erau de asteptat corectii severe pe piata din Romania in conditiile scaderilor inregistrate de bursele internationale, insa nu crede ca acestea au fost determinate de incercarea unuia sau mai multor investitori straini de pe actiuni romanesti.

"Trebuie sa ne gandim ca piata locala este ilichida, iar cifrele de acum nu arata o iesire din piata a unui investitor mare. Si pe afara au scazut mai mult actiunile din sectorul financiar si bancar. Scaderile din piata au fost mai ample la noi, insa tocmai din cauza adancimii reduse a pietei, pentru ca nu avem investitori precum cei din Polonia, fonduri de pensii care intra si stau pe actiuni si nu ies imediat", a afirmat el.

La inchiderea zilei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in picaj cu 4,06%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 5,81% sub nivelul de la inchiderea sesiunii precedente.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborat cu 4,25%.

Indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a cazut cu 4,25%.

Dragos Darabut, analist la Tradeville, crede ca scenariul actual face parte din "noul normal" si ca nu este cazul ca previziunile privind evolutia economiilor in urmatorii 3-5 ani sa fie prea optimiste.

"Economiile unor state dezvoltate precum Spania, Grecia, Portugalia, Irlanda, SUA sunt indatorate peste limita sustenabila pe termen lung, motiv pentru care creditarea economiei este ingreunata si cresterea economica impiedicata. Pentru banci este riscant sa crediteze populatia intr-un ritm similar cu cel dinaintea recesiunii, in timp ce persoanele indatorate sunt mult mai atente la cheltuielile de consum descurajand marile companii sa realizeze investitii in ritmul premergator crizei. Astfel cred ca ne putem astepta la un scenariu de cresteri economice anemice in urmatorii 3-5 ani, subunitare in UE si poate usor peste un punct procentual in SUA, perioada in care economiile vor suferi reforme structurale si politice", a afirmat analistul.

Dintre actiunile lichide, scaderi severe au consemnat si actiunile Transgaz (7,34%), BRD (6,92%), OMV Petrom (6,76%), SIF Banat-Crisana (4,59%).

Dintre cele 78 de titluri listate la BVB, doar sapte actiuni au incheiat ziua in crestere. Dintre acestea, actiunile Bancii Transilvania (TLV) au inregistrat cea mai vizibila crestere, de 2,2% si au ajuns la 1,16 lei, pe un rulaj de 5,5 milioane lei.

Titlurile FP au atins chiar la deschidere cel mai redus nivel de la listare, de 0,4701 lei/actiune, iar ulterior au revenit usor. La sfarsitul zilei, aceste titluri erau cotate la 0,475 lei, pret cu 4,23% sub nivelul de joi.

Actiunile FP au continuat sa conduca topul lichiditatii, cu operatiuni de 54,9 milioane lei (12,9 milioane euro), si au asigurat 50% din rulajul bursei, de 110,4 milioane lei (26,1 milioane euro).

Piata a inregistrat una dintre cele mai mari lichiditati din acest an si a fost foarte putin sustinuta de tranzactii speciale. Rulajul Bursei a fost cu 30% sub lichiditatea din sedinta precedente, de 157,5 milioane lei (37,2 milioane euro). Totusi, valoarea de joi a fost sustinuta in proportie de 77% de deal-uri cu aproape 1,8% din titlurile FP, in suma de 122 milioane lei (28,9 milioane euro).

"Este posibil ca si sedintele urmatoare sa fie asemanatoare celor din ultimele zile, adica sa fie caracterizate de indecizie si de o volatilitate foarte mare a preturilor actiunilor, dar nu este exclus sa vedem inclusiv reveniri care sa fie la fel de puternice ca si scaderile din aceste zile in conditiile in care se asteapta noi masuri care sa linisteasca pietele financare", a afirmat directorul de tranzactionare al Intercapital Invest, Mihai Muresian.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele de la Frankfurt si Londra erau in scadere cu 0,5% si, respectiv, cu 2%, iar piata de la Paris avansa cu 1,4%. Bursele din Europa Centrala si de Est consemnau corectii de cel mult 2,4%.

Pe piata Rasdaq operatiunile au insumat 2,2 milioane lei, valoare de peste doua ori mai mare decat rulajul de joi, de 1 milion de lei.
Titlurile Conpet (COTE) au fost cele mai lichide, cu transferuri de 1 milion de lei, iar pretul a scazut, cu 3,13%, la 34,1 lei.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri