Lunea Neagra? Bursele din Asia au scazut puternic

Bursele din Asia au scazut luni cu 2-5%, in pofida incercarilor liderilor politici de a tempera prabusirea increderii investitorilor dupa ce Standard & Poor's (S&P) a retrogradat ratingul Statelor Unite, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Marile burse asiatice au inregistrat scaderi cuprinse intre 2% si 4%, iar piata din Seul cobora la un moment dat chiar cu 7%.

Tranzactiile futures pe actiunile din componenta indicelui S&P 500 al bursei de la New York au indicat deprecieri de 2,8%, anuntand o noua saptamana de pierderi importante pe Wall Street, iar analistii anticipeaza scaderi de circa 2% pe bursele europene la deschidere.

Saptamana trecuta a fost una dintre cele mai "negre" pentru marile burse ale lumii de la colapsul Lehman Brothers in ultima parte a anului 2008, pietele fiind afectate de ingrijorarea ca SUA ar putea intra in recesiune, de neincrederea generata de asteptarile ca ratingul Statelor Unite ar putea fi redus, dar si de criza datoriilor de stat din zona euro.

Investitorii au continuat luni sa caute adapost pe active considerate sigure in perioade de criza, impingand francul elvetian si aurul la noi maxime record fata de dolar.

Statele G7 au promis masuri coordonate pentru stabilizarea pietelor, iar Banca Centrala Europeana va incepe sa cumpere obligatiuni italiene si spaniole de pe piata secundara pentru a impiedica efectul de contagiune a crizei datoriilor de stat.

In pofida asigurarilor date de oficialitati, bursele au continuat sa scada luni in Asia, dupa ce s-au retras saptamana trecuta in cel mai abrupt ritm din octombrie 2008.

1. Sunteti ingrijorati de posibilele efecte ale crizei datoriilor?

2. Credeti ca am vazut ce poate fi mai rau din aceasta criza financiara?

3. Credeti ca ne aflam intr-un context economic mai prost decat in toamna anului 2008 (prabusirea Lehman Brothers)?


Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a inchis in scadere cu 2,2%, iar indicele MSCI Asia-Pacific, care exclude piata japoneza, a coborat cu 4,2%, inregistrand pe ansamblul lunii august o corectie de peste 12%.

Indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong a pierdut 4%, iar piata din Singapore s-a retras cu aproape 5%. Indicele KOSPI de la Seoul a cazut cu pana la 7,3% dar a inchis cu un declin de numai 3,8%.

Traderii au aratat ca atentia investitorilor se indreapta catre sedinta de politica monetara de marti a Rezervei Federale, in asteptarea unor noi masuri de stimulare a economiei.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri