Deschidere extrem de volatila pe Bursele din Europa in prima sedinta de tranzactionare dupa retrogradarea ratingului SUA de catre agentia Standard&Poors. Surprinzator, bursele din Spania si Italia cresteau cu peste 3%, in vreme ce la Bucuresti, indicele BET pierdea 2,7%.
Pietele din Asia au inchis cu o seara in urma in scadere, initial anticipandu-se ca evolutiile puternic negative vor continua si in sedinta de luni din Europa. Chiar si asa insa, Germania a fost singura mare bursa de pe continent care a deschis cu o scadere de 0,3 -0,5% pe indicele DAX. Prima jumatate de ora de tranzactionare a adus cresteri de 0,3% pe indicele britanic FTSE 100 si de 0,7% pe indicele francez CAC40.

La ora 10:30, cele mai mari plusuri se inregistrau pe Bursele din Spania si Italia, unde principalii indici castigau 3,2% si chiar 4,5%. Evolutia ar putea sa fie motivata de anuntul Bancii Centrale Europene, privind continuarea achizitiilor de obligatiuni guvernamentale italiene si spaniole.

Pe Bursa de Valori Bucuresti, indicele BET a deschis in cadere cu 5%, insa la 40 de minute de la deschidere deprecierea s-a temperat pana la 2,7%. De cealalta parte, BET-FI, indicele care urmareste evolutia actiunilor Fondului Proprietatea si SIF, pierdea 2,3%.

„Tendinta de scadere a pietelor bursiere internationale ramane accelerata. Trendurile pe termen scurt, mediu si lung sunt negative acum pe toate pietele din Europa si America. Nu este o perioada favorabila investitorilor de portofoliu”, mentioneaza, intr-o nota trimisa investitorilor in acesta dimineata investitorilor, Iulian Panait, presedintele firmei de consultanta in investitii KTD Invest.

Actiunile Bancii Transilvania scadeau cu 5,1%, la fel ca si cele ale Transelectrica. Fondul Proprietatea avea cel mai mare rulaj din piata, actiunile companiei fiind in coborare cu 1%, pana la 0,4703 lei/unitate.

„Totusi, este foarte previzibil ca importanti oficiali de pretutindeni in lume si mai ales cei ai tarilor G7 sa iasa cu declaratii de sustinere a pietelor. De asemenea este foarte probabil sa avem interventii efective in piete din partea ministerelor de finante si ale bancilor centrale G7, fie direct, fie sub camuflajul unor institutii partenere”, mentioneaza Iulian Panait.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri