VANZARI MASIVE: Actiunile europene au inchis aproape de minimul ultimilor doi ani

Principalele actiuni europene au inchis luni in scadere cu 3,4%, la minimul a aproape doi ani, dupa ce agentia de rating Standard&Poor's a retrogradat Statele Unite, starnind temeri ca cea mai mare economie din lume ar putea intra din nou in rcesiune, transmite Reuters citat de Mediafax.

Indicele FTSEurofirst 300, care include cele mai importante companii din Europa, a inchis in declin cu 3,4%, la 942,15 puncte, dupa ce a atins un minim al sedintei de 935,83 puncte. Indicele a scazut cu 10% saptamana trecuta si se afla cu 16% sub nivelul de la inceputul anului.

"Vanzarea masiva se datoreaza, in principal, temerilor ca vom intra din nou in recesiune. Multi investitori au realizat ca economia SUA nu va creste cu 3%. Estimez o probabilitate de 30% pentru o noua recesiune, nu atat din cauza fundamentelor, cat a amplificarii riscului politic", a spus Klaus Wiener, economist sef la Generali Investments, care administreaza active de 330 miliarde de euro.

Cel mai puternic afectate au fost actiunile companiilor din sectorul auto si materii prime, cu scaderi de 7,7%, respectiv 5,8%, din cauza ingrijorarii ca incetinirea economiei ar reduce cererea de autovehicule si materii prime.

Pe cele mai importante burse din Europa, indicii FTSE 100 britanic, DAX german si CAC 40 francez au coborat cu 3,22-4,68%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri