„Panica extrema”, „vanzatorii domina piata” sau „toti vor sa vanda la orice pret”. Asa explica brokerii prabusirea Bursei de Valori Bucuresti din prima parte a acestei zile. Dupa un debut cu scaderi relativ normale pentru contextul actual, panica a cuprins investitorii si scaderile se accentueaza pe fondul unei lichiditatii in continua crestere.
„Avem de-a face cu o panica extrema. Se arunca cu actiuni din toate partile, toata lumea vinde si nu mai exista fundamente. Este un moment in care vanzatorii detin efectiv controlul asupra Bursei”, a declarat Mihai Chisu pentru wall-street.ro.

Si pe plan european panica se adanceste. Dupa o deschidere pe plus, urmata de scaderi relativ usoare, pierderile marilor indici sunt din ce in ce mai mari.

“Ce vedem in piata este ca un bulgare de zapada care in fiecare zi crestere din ce in ce mai mult si nu stim unde se opreste. Este panica generata de imposibilitatea de a evalua consecintele downgradarii SUA, avand in vedere ca este pentru prima data cand un asemenea eveniment are loc”, a declarat Adrian Manaila, seful societatii de brokeraj Eldainvest si unul dintre cei mai experimentati brokeri de pe bursa.


In jurul orei 12.30, cea mai mare depreciere era consemnata de indicele BET-FI, care scadea cu 14,12 procente, pana la 15.814 puncte. Indicele BET scadea cu 11,73% iar indicele BET-C cu 11,72%.

„Panica investitorilor este importata de pe pietele externe si are doua componente: vanzarea investitorilor autohtoni, care sunt extrem de contectati si de implicati la nivel psihologic, si iesirea unor fonduri de investitii, care pararesc statele mici ca urmare a strategiei. Ca urmare, au loc astfel de evenimente bulversante”, a mai spus Chisu.

Indicele BET-XT se deprecia cu 12,56% in timp ce indicele energetic, BET-NG pierdea 13,69%.

1. Daca ati avea 10.000 de euro, ati intra la cumparare pe Bursa?

2. Cum credeti ca evolua Bursa maine?

3. Cine credeti ca e vinovat pentru noua criza?




Lichiditatea totala a Bursei de Valori Bucuresti la ora 12.30 era de 84 milioane lei (18,86 milioane euro).

„Vineri cand am vazut scaderile de pe burse m-am gandit la 2008, dar apoi eram aproape convins ca exagerez. Lucrurile au luat-o razna insa in aceasta saptamana. Luni, pietele au fost sub efectul direct al downgradarii SUA, marti <agentiile imobiliare> ale americanilor - Fannie Mae si Freddie Mac au fost si ele retrogradate, iar acum nimeni nu stie la ce sa se mai astepte”, spune Manaila.

Fondul Proprietatea scadea cu 11,58% in jurul orei 12:30, scazand pentru prima data sub pragul de 0,4 lei/actiune. Cele mai tranzactionate titluri din prima parte a sedintei sunt FP, SIF-urile si bancile, unde se resimte cea mai mare presiune la vanzare.

BVB afisa dupa primele transferuri de marti o scadere de 3,5%, in contextul in care bursele vest-europene au deschis ziua pe plus. In jurul orei 11:00, bursele europene au pierdut avansul de la debut, afisand scaderi generalizate. O ora mai tarziu, scaderile se accentueaza la Bucuresti, toti indicii avand deprecieri de 2 cifre.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri