Bursa a incheiat ziua de marti in scadere cu 3,37% dupa o sedinta agitata si dominata de panica investitorilor, care in jurul pranzului au dus la prabusirea pietei cu pana la 12,3%, sub presiunea declinului burselor externe, informeaza Mediafax.
Bursa a scazut in ultimele trei sedinte, astfel ca indicele general al pietei, BET-C, este cu 14,84% sub nivelul de joi.

Astfel, bursa a ajuns la cel mai redus nivel din ultimele 15 luni. La inchiderea de marti indicele BET-C se plasa la 2.666,86 puncte, un nivel mai redus fiind inregistrat doar la 25 mai 2010.

"Sunt retrageri de bani si fondurile trebuie sa vanda, apetitul pentru risc acum este spre zero si exista riscul ca toata situatia sa se prelungeasca foarte mult. Cred ca sunt mai mult speculatori si asa-zisi «bottom fishers» (care cumpara la preturi foarte mici -n.r.) decat cei care se bazeaza pe elementele fundamentale ale companiilor. Nu cred ca raul a trecut inca", a declarat Ovidiu Fer, analist la casa de brokeraj ceha Wood&Co, care tranzactioneaza si pe piata de la Bucuresti.

El crede ca dupa sedinta Fed de marti seara este posibil ca declinul sa se tempereze, insa trendul descendent poate dura peste un an.
"Este foarte foarte greu de estimatat. Oricum, prin reducerea ratingului SUA trebuie sa se schimbe un pic sistemul de referinta", a mai spus analistul.

In primele minute ale sedintei bursa a scazut cu 3,5%, investitorii reactionand pe de o parte la corectiile de pana la 6% consemnate luni de bursele din SUA, dar piata era linistita, in conditiile in care pietele vest-europene afisau cresteri de circa 2%.

Totusi, ceea ce parea a fi o zi in care investitorii isi vor putea "trage sufletul" dupa doua sedinte de corectii dure s-a transformat in cosmar pentru acestia. In jurul orei 11:00, pietele mature din Europa au revenit pe scadere, iar corectiile s-au accentuat la 4%.

Reactia a fost mult mai dura pe piata de la Bucuresti, care a intrat pe o linie puternic descendenta, astfel ca pana la ora 12:30 cotatiile s-au prabusit cu pana la 12,3%. Actiuni precum SIF Oltenia (SIF5), SIF Banat-Crisana (SIF1) si SSIF Broker (BRK) au ramas fara ordine de cumparare, iar limita de variatie le-a fost extinsa la 25%.

In jurul orei 12:40 titlurile SIF Oltenia erau in picaj cu 22,9%, consemnand cea mai dura corectie din piata.

Dupa ora 12:45, piata a inceput sa isi tempereze declinul, iar preturile unor actiuni importante, precum SIF-urile si FP s-au retras din minimele atinse.
Revenirea pietei de la Bucuresti a fost determinata de trecerea pentru scurt timp pe plus a burselor europene, recuperand si ele scaderile abrupte din prima parte a sedintei de marti, datorita interesului ridicat manifestat de unii investitori pentru preturile reduse ale actiunilor in urma scaderilor din ultimele zile.

Cele mai lichide zece actiuni de la BVB au inchis a preturi in scadere in medie cu 1,97%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 2,43% sub referinta, dupa ce au consemnat pierderi de peste 11%.

De asemenea, indicele BET-FI si-a temperat scaderea, la 4,93%, iar indicele extins al bursei, BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a inchis in coborare cu 3,05%.

Oscilatiile de marti au venit pe un rulaj in crestere, de 131,9 milioane lei (31 milioane euro), cu 36% peste lichiditatea de la finalul sesiunii precedente, de 96,7 milioane lei (22,8 milioane euro).

Seful departamentului de analiza al firmei de brokeraj BT Securities, Dan Rusu, spune ca presiunea pe pietele financiare este determinata de asteptarile investitorilor cu privire la revenirea economiei mondiale in recesiune, iar reducerea ratingului SUA a alimentat aceste temeri.

"Minimele din 2009 ale pietelor de capital din intreaga lume nu sunt de neinvins si la nivel macro economia globala nu va scapa repede dintr-o criza venita in urma unei succesiuni de bule financiare care s-au format si au implodat in ultimii zece ani. Prin urmare, ne asteptam in cel mai bun caz la o recesiune marca «double-dip» si in cel mai rau caz la o deflatie in toata regula, in genul Japoniei", a afirmat Rusu.

El spune ca un prim semnal serios de alarma in aceasta directie l-a constituit reluarea declinului in piata imobiliara din SUA, care a coborat in luna mai la noi minime fata de 2009.

"Consider ca acest downgrade va fi urmat in perioada urmatoare de altele, la fel de rasunatoare. Daca Statele Unite au fost sanctionate, pe aceeasi linie logica, ar trebui sa urmeze state din UE precum Italia sau chiar Franta. Europa sta poate chiar mai rau, Banca Centrala Europeana concentrand sute de miliarde de euro in obligatiunile junk ale Greciei si Irlandei. Pana la urma se vor implementa masuri de austeritate atat in Europa, cat si in SUA, ceea ce va arunca economia globala intr-o noua criza", a adaugat Rusu.

El spune ca toate planurile de stimulare a economiilor, toti banii "aruncati" in sistemul gobal pentru relansare au dat rezultate cu mult sub proiectiile initiale, iar acum economia mondiala este "pe muchie", gata sa reintre in recesiune, in conditiile in care situatia SUA incepe sa semene tot mai izbitor cu Japonia in "decada pierduta".

Dintre actiunile lichide, scaderi severe au consemnat si actiunile SIF Oltenia (6,19%), SIF Banat-Crisana (6,02%), BRD (4,63%).
Actiunile Bursei de Valori (BVB) au avansat cu 6,41%, iar titlurile Bancii Transilvania (TLV) au crescut cu 0,59%, fiind printre putinele care au reusit sa inchida la un pret peste cotatiile de luni.

Titlurile FP au atins chiar la deschidere cel mai redus nivel de la listare, de 0,395 lei/actiune, iar apoi au revenit usor. La sfarsitul zilei, aceste titluri erau cotate la 0,4325 lei, pret cu 3,91% sub nivelul de luni. Operatiunile cu aceste actiuni au insumat 72,5 milioane lei si au reprezentat 55% din lichiditatea pe piata actiunilor.

La inchiderea sedintei de la Bucuresti, bursele de la Frankfurt si Londra erau in scadere cu pana la 0,7%, in timp ce piata de la Paris avansa cu 0,8%. Bursele din Europe Centrala si de Est consemnau corectii cuprinse intre 1,9% si 5,9%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri