Scaderile de peste noapte de pe pietele americane s-au resimtit la Bucuresti intr-o sedinta agitata, cu volatilitatii ridicate, panica si presiune pe vanzare. Brokerii au revazut si retrait zilele din toamna anului 2008, cand criza financiara se rostogolea ca un bulgare de zapada pornit de prabusirea Lehman. Ce urmeaza pentru piata?
Bursa a incheiat ziua in scadere cu 3,37% dupa o sedinta dominata de panica investitorilor si presiunea pe vanzare, care a culminat cu prabusiri de pana la 15% pentru indici, in jurul pranzului.

„A fost o zi agitata, ma asteptam la scaderi, mai ales dupa ce s-a intamplat peste noapte la americani, dar nu credeam ca vor fi de o asemenea amploare. Parca am revazut si retrait evenimentele din toamna anului 2008”, a declarat Gabriel Aldea (foto), broker la Intercapital Invest.

Ovidiu Fer, analist la Wood&Co, spune ca sunt retrageri de bani, apetitul pentru risc acum este spre zero si exista riscul ca toata situatia sa se prelungeasca foarte mult.

“Cred ca sunt mai mult speculatori si asa-zisi «bottom fishers» (care cumpara la preturi foarte mici -n.r.) decat cei care se bazeaza pe elementele fundamentale ale companiilor. Nu cred ca raul a trecut inca", a declarat Ovidiu Fer, citat de Mediafax.

Bursa a atins ieri la cel mai redus nivel din ultimele 15 luni. La inchiderea de marti indicele BET-C se plasa la 2.666,86 puncte, un nivel mai redus fiind inregistrat doar la 25 mai 2010.

In jurul orelor pranzului, BVB a coborat limita inferioara de variatie la 25% pentru actiunile companiilor Broker Cluj, Sif Oltenia si Sif Muntenia, dupa ce pentru aceste titluri nu au mai existat ordine de cumparare.

S-au terminat scaderile?

Gabriel Aldea se asteapta la rebounduri pe pietele externe in zilele urmatoare, poate chiar astazi. „Bursa americana atinge minime de cateva sedinte incoace si este necesara o revenire. Ramane sa vedem daca aceste reveniri vor fi temporare sau pe termen mai lung. Insa tinand cont ca problemele si temerile din economia globala nu s-au terminat, tind sa cred ca reboundul va fi doar pe moment”, a explicat brokerul.

Tendinta se va aplica si pentru piata romaneasca, mai ales dupa ce a aratat ca este foarte corelata cu bursele externe, in special cand vine vorba de panica.

„Daca la sedintele de crestere am mai vazut si decuplari, la cele de scaderi am important intotdeauna, de multe ori chiar cu amploare mai mare. Deci bursa va urma trendul dat de pietele internationale”, a mai spus Aldea.

Andrei Ciubotaru, senior broker la Tradeville, se asteapta la o calmare a pietelor. „Am vazut astazi un minim local, cred ca deocamdata ne-am calmat, pentru aproximativ doua luni”.

Si Ovidiu Fer spune ca dupa sedinta Fed din aceasta seara este posibil ca declinul sa se tempereze, insa trendul descendent poate dura peste un an.

"Este foarte foarte greu de estimat. Oricum, prin reducerea ratingului SUA trebuie sa se schimbe un pic sistemul de referinta", a mai spus analistul.

Cititorii wall-street.ro nu sunt foarte optimisti in ce priveste evolutia bursei in zilele urmatoare. Intr-un chestionar propus in cursul zilei de ieri, 50,5% din cei aproape 1400 de respondenti se asteapta la o continuare a scaderilor, intr-un ritm mai lent. 38,1% dintre acestia vad o continuare a scaderilor puternice, in timp ce doar 11,1% se asteapta la reveniri pe plus.

Intrebati daca ar intra la cumparare pe Bursa, daca ar avea 10.000 de euro, 41,3% din respondenti au raspuns cu NU, in timp ce 31,3% ar intra foarte curand. 27,4% din respondeti ar cumpara in zilele urmatoare.

De asemenea, 43,8% din cei 1400 de respondenti ai poll-ului sunt de parere ca marii speculatori sunt vinovati pentru acest val de criza, in timp ce 25,8% dau vina pe americani. 19.9% considera ca statele cu datorii poarta vina crizei si 10 procente au ales raspunsul „altcineva”.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri