Actiuni Transelectrica si Transgaz, scoase la bursa in octombrie-decembrie

Pachetul de actiuni minoritare de 15% din capitalul Transelectrica (TEL) va fi scos la bursa pana la sfarsitul lunii octombrie, urmand ca pana la finele lunii decembrie sa fie propuse spre vanzare la bursa si 15% din actiunile Transgaz (TGN) a declarat, joi, in China, ministrul Economiei, Ion Ariton.

Ministrul se afla in vizita in China alaturi de premierul Emil Boc, el urmand sa aiba discutii cu reprezentantii companiei State Grid Corporation of China pentru vanzarea pachetului de actiuni minoritare la Transelectrica, potrivit Mediafax.

"Pana la sfarsitul lunii octombrie vor fi scoase la vanzare actiunile la Transelectrica, iar pana la finele lunii decembrie vor fi propuse spre vanzare si actiunile la Transgaz", a spus Ariton.

El a aratat ca discutiile cu State Grid Corporation of China pentru vanzarea pachetului de 15% din actiuni la Transelectrica sunt avansate, dar a precizat ca procedura va fi derulata pe bursa.

State Grid Corporation of China este inclusa in topul Forbes 2010 printre cele mai mari zece companii la nivel mondial.

La inceputul lunii aprilie, surse apropiate discutiilor dintre cele doua parti au declarat agentiei MEDIAFAX ca State Grid Corporation of China este interesata sa intre in actionariatul transportatorului de energie Transelectrica si ca a prezenta Ministerului Economiei o oferta, inclusiv financiara, pentru cumpararea intregului pachet de 15% din actiuni.

Guvernul s-a angajat fata de Fondul Monetar International sa vanda actiuni reprezentand 15% din Transelectrica, Transgaz si Romgaz, cate cel putin 10% din Hidroelectrica si Nuclearelectrica, 10% din Petrom, o participatie de 20% din CFR Marfa si pana la 20% din Tarom.

Transelectrica este controlata de stat, prin Ministerul Economiei, care detine 73,68% din capital. Fondul Proprietatea are o participatie de 13,5%, iar restul de 12,8% din titluri apartin altor actionari.

La Transgaz, Ministerul Economiei detine 73,5% din titluri, iar Fondul Proprietatea are o participatie de 14,98%, in timp ce mai multi actionari cumuleaza 11,5% din titluri. Ambele companii sunt tranzactionate deja la bursa.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Citește și
Setari Cookie-uri