Pietele financiare din intreaga lume au o categorie exclusivita de client cu disponibilitati banesti foarte ridicate, ce detin cumulat 42 trilioane de dolari, adica de 3 ori mai multi bani decat valoarea datoriei externe a Statelor Unite ale Americii.
Conceptul de High Net Worth Individual (HNWI) defineste persoana care detine o avere de active financiare (excluzand locul primar de resedinta) mai mare de un milion de dolari americani, conform raportului raportul CapGemini privind piata globala a bunastarii in anul 2011, citat de blogul despreinvestitii.ro.

Raportul care analizeaza tendintele in ceea ce priveste numarul de persoane cu disponibilitati financiare foarte ridicate (HNWI – High Net Worth Individuals) si extrem de ridicate (U-HNWI – Ultra High Net Worth Individuals), averea lor cumulata, distributia lor geografica si bineinteles activele in care “bogatii lumii” aleg sa isi pastreze avutiile.

O persoana de tip U-HNWI este cea a carei avere este estimata la peste 30 milioane de dolari americani.

Conform raportuluui, aceasta piata a crescut cu aproape 10% anul trecut, pana la aproape 43 trilioane de dolari, ajungand mai mare decat inaintea anului 2007.

In prezent, exista 10,9 milioane de oameni care intra in categoria High Net Worth Individuals, dintre care doar 0,9% – aproximativ 98 100 se califica pentru categoria Ultra High Net worth Individuals, se arata pe blogul dezvoltat de SAI Certinvest.

Averea cumulata a acestor persoane este de 42,7 trilioane de dolari americani (in crestere cu 9.7% fata de 2009), ponderea averilor detinute de U-HNWI fiind de 36,1% din aceasta suma, adica aproximativ 15,4 trilioane de dolari.

98100 de oameni detin 15,4 trilioane de dolari americani, adica o medie de 157 de milioane de dolari pe U-HNWI.

Datoria externa a Statelor Unite ale Americii, care a stat la baza turbulentelor financiare din ultima perioada, insumeaza 14,3 trilioane de dolari.

America de Nord este lider in ceea ce priveste atat numarul de HNWI, cat sui averea lor cumulata. Aici sunt 3,4 milioane de HNWI, cu o avere cumulata de 11,6 trilioane de dolari americani.

In Asia sunt 3,3 milioane de HNWI, cu o avere cumulata de 10,8 trilioane de dolari americani.

Europa numara 3,1 milioane de HNWI, cu active cumulate de 10,2 trilioane de dolari iar America Latina doar 500 000 de HNWI, cu averi cumulate de 7,3 trilioane de dolari.

53% din persoanele de tip HNWI sunt concentrate in 3 tari: SUA, Japonia si Germania, dar proportiile se schimba anual.

In 2010, aproximativ 33% din averile acestora era investit in actiuni, fiind urmat la o scurta distanta de investitiile in instrumente cu venit fix, ce detin o proportie de 29% din averile lor.

Sectorul de clienti Ultra High Net Worth Individuals a crescut 10% anul trecut, pana la 103 mii iar averea lor a crescut cu 11,5 ptocente, dup ace a pierdut 21% in 2009.

Insa, segmentul U-HNWI detine o cantitate de bani disproportionata fata de numarul de clienti: acestia reprezentau 0,9% din totalul pietei HNWI, dar numarau peste 36% din averea totala, in 2010.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri