Pietele financiare lichide au absorbit transferuri de 50 MLD. dolari de pe burse

Volatilitatea foarte ridicata de saptamana aceasta a cauzat transferuri de 50 miliarde de dolari de pe burse catre fondurile de pe pietele financiare cu lichiditate ridicata, considerate mai sigure, decat falimentul bancii Lehman Brothers, care a declansat criza financiara, potrivit Financial Times, citata de Mediafax.

Pietele financiare lichide au atras intrari de capital de 49,8 miliarde de dolari, la o saptamana dupa ce au avut iesiri record, potrivit datelor furnizate de compania EPFR Global. In saptamana incheiata miercuri, pietele de capital au inregistrat cele mai mari retrageri de fonduri de la inceputul anului 2008, in timp ce investitorii au lichidat plasamentele in obligatiuni din categoria "junk" cel mai rapid din 2005, an in care EPFR a inceput sa publice date.

Bursele si-au revenit spre sfarsitul saptamanii, mascand, insa, nivelul ridicat de volatilitate a indicelui Dow Jones, care a inregistrat pentru prima data sapte sedinte consecutive in care a alternat intre scadere si crestere.

"Este cel putin extraordinar (...) Nivelul variatiilor arata ca pietele de capital se pregatesc pentru ceva cu adevarat apocaliptic", a declarat David Shairp, analist la JPMorgan Asset Management, indicand asteptarile tot mai mari pentru recesiune economica.

Saptamana aceasta, investitorii au fost ingrijorati in privinta cresterii economice anemice din tarile dezvoltate si au sperat ca bancile centrale vor interveni pentru a sprijini bursele. Banca Centrala Europeana a cumparat, luni, obligatiuni ale Italiei si Spaniei, in timp ce Rezerva Federala a Statelor Unite a anuntat, marti, ca va mentine dobanzile aproape de zero pentru cel putin doi ani.

Transferul catre fonduri lichide este un semn al aversiunii foarte ridicate fata de risc, intrucat investitorii nu vor castiga aproape nimic din aceste plasamente, noteaza Financial Times.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri