Manchester United vrea sa se listeze pe Bursa din Singapore, mutare care i-ar putea aduce celui mai popular club de fotbal din Anglia un miliard de dolari, au declarat surse apropiate tranzactiei pentru cotidianul The Wall Street Journal.
Listarea reprezinta de fapt o reintoarcere pe bursa a clubului din Manchester, dupa ce afaceristul american Malcom Glazer a cumpararat echipa cu sase ani in urma. Credit Suisse Group va intermedia tranzactia, alaturi de alti intermediari ce vor fi alesi ulterior.

Manchester United urma sa se listeze pe Bursa din Hong Kong, insa sefii clubului s-au razgandit, alegand Singapore in schimb. Potrivit Bloomberg, in cadrul IPO-ului ar putea sa fie vandute 25% din actiunile clubului, deal-ul urmand sa fie incheiat pana la sfarsitul acestui an.

Listarea in Asia vine in contextul in care aproape doua treimi din cei 300 de milioane de fani ai clubului sunt de pe acest continent. In ultima perioada, Asia a devenit una dintre cele mai populare destinatii pentru listarile straine. Gigantul Glencore International, precum si casa de moda italiana Prada sunt ultimele doua mari nume care au decis sa isi tranzactioneze actiunile in pietele asiatice.

Manchester United este unul dintre cele mai mari cluburi sportive din lume, si al treilea cel mai mare club de fotbal de pe planeta luand in calcul veniturile anuale incasate. Clubul din Anglia a inregistrat venituri de 501,8 milioane dolari in sezonul 2009 – 2010, dupa Real Madrid si FC Barcelona. Manchester a inregistrat insa pierderi de 80 milioane lire sterline (inainte de taxe) in 2010.

Evolutia a fost cauzata in buna parte de cheltuielile financiare, cifrate la 45 milioane de lire sterile anual, pe care clubul le plateste pentru o emisiune de obligatiuni, in valoare de 500 milioane de lire sterline, lansata de proprietarii clubului.

Manchester United a mai fost listata pe Bursa din Londra, Malcom Glazer preluand clubul in 2005 pentru aproximativ 1,3 miliarde dolari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri