Cel mai grav afectate au fost titlurile germane, evolutie atribuita de traderi impactului interzicerii tranzactiilor de tip short-selling asupra actiunilor financiare din alte state europene, dar si intensificarii temerilor legate de incapacitatea politicienilor de a veni cu un plan de rezolvare a crizei datoriilor suverane din zona euro.

Sectorul bancar, expus la criza datoriilor din zona euro, a inregistrat o scadere de 6,6% si un declin de 29,7% de la inceputul acestui an.
Printre bancile ale caror actiuni au scazut puternic se afla Barclays si Societe Generale, ambele cu 11,6%.

In Germania, titlurile Commerzbank au coborat cu 10,5%.

Indicele pan-european FTSEurofirst 300 a inchis in scadere cu 4,9% si a consemnat cea mai grava cadere dupa martie 2009.

"Piata incepe sa ia in calcul o recesiune. Datele publicate de Rezerva Federala din Philadelphia sunt absolut abominabile", a delcarat Michael Hewson, analist la CMC Markets.

Zona euro sau economia mondiala nu vor fi afectate de o noua recesiune, in pofida incetinirii generale a ritmului de crestere, a declarat, la Oslo, presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, citat de AFP.

In privinta scrisorii presedintelui francez Nicolas Sarkozy si a cancelarului german Angela Merkel, prin care i se cere sa prezideze zona euro, Van Rompuy a aratat ca exercita deja acest rol, dar ca oficializarea acestuia revine viitorului summit al liderilor din regiune.

"Nu exista nicio perspectiva de crestere economica negativa. Ritmul ar putea fi ceva mai lent decat asteptarile, dar nu anticipam crestere economica negativa, recesiune", a adaugat oficialul.

Indicele privind activitatile de afaceri calculat de Rezerva Federala din Philadelphia a scazut la -30,7 puncte, de la 3,2 puncte in iulie. Analistii anticipau ca indicele va urca la 3,7 puncte.

Citeste si:

Date separate au aratat ca vanzarile de locuinte din SUA au scazut in mod neasteptat in iulie.

Alti factori care au influentat negativ bursele internationale sunt un anunt al Rezervei Federale (Fed) a statului american New York privind analizarea vulnerabilitatii subsidiarelor din SUA ale bancilor europene la o posibila escaladare a presiunilor financiare, revizuirea in scadere a estimarilor Morgan Stanley privind perspectivele economiei mondiale si cresterea peste asteptari a numarului de cereri pentru indemnizatii de somaj in SUA.

Indicele londonez FTSE100 a pierdut 4,49%.

Bursa din Frankfurt a inchis in scadere cu 5,82%, cea din Paris cu 5,48%, Milano cu 6,15%, iar cea din Madrid cu 4,7%.

La Atena, bursa a scazut cu 3,38%, iar cea din Elvetia cu 4,15%.

Si Bursa de la Bucuresti a coborat. Scaderea a fost de 3,52%, intr-o piata in care actiuni precum BRD, SIF Oltenia si SIF Transilvania au consemnat corectii intre 5% si 7%, dupa ce investitorii au reactionat negativ la scaderile importante

„Toate pietele sunt dominate de panica. Asa ca este suficient un element sulimentar, o stire negativa, cum au fost cele de astazi, ca sa isi faca efectele si sa vedem scaderi. Pietele sunt foarte volatile, nu s-au consumat temerile”, considera Adi Lupsan, director adjunct la firma de brokeraj Intercapital Invest.

Morgan Stanley: SUA, in pericol sa intre in recesiune