Panica de pe bursele americane si asiatice s-a transmis si in Europa in aceasta dimineata. Marii indici scad puternic, pe fondul declinului titlurilor financiare, ce cad sub praguri psihologice. Si pe BVB se vinde, dar scaderile sunt de 3-4 procente si lichiditatea depasteste 4 milioane de euro.
Principalul indice al bursei de la Londra, FTSE 100, a coborat vineri sub pragul psihologic de 5.000 de puncte, iar CAC 40 al pietei de capital de la Paris a scazut sub 3.000 de puncte, din cauza ingrijorarii investitorilor ca marile economii ar putea intra in recesiune, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Cotatiile bancilor sunt cel mai puternic afectate, din cauza economiei globale si a temerilor privind posibile dificultati de finantare pe termen scurt.

La 08:25 GMT (11:21 ora Romaniei), FTSE 100 se afla in scadere cu 1,58%, la 5.011,8 puncte, dupa ce a coborat pe parcursul diminetii sub 5.000 de puncte, iar CAC 40 cu 2,14%, la 3.010,15 puncte. Indicele francez a trecut in primele ore de tranzactionare sub nivelul de 3.000 de puncte.

Indicele BET al Bursei de Valori Bucuresti pierdea 3,6 procente, in juurl orei 12.00, iar indicele BET-C scadea cu 3,28. Indicele financiar, BET-FI, se deprecia cu 2,87%, in timp ce BET-XT scadea cu 3,29%.

Brokerii se feresc sa mai faca estimari, dupa surprizele din ultimele saptamani si spun doar ca se poate intampla orice.

Titlurile bancare, in cadere libera

Nervozitatea investitorilor s-a amplificat, dupa ce unele banci europene au fost nevoite sa plateasca, joi, dobanzi mai mari pentru finantarile in dolari.

Actiunile bancilor europene continua sa scada puternic, din cauza temerilor privind incetinirea economiei globale si a dificultatilor de finantare pentru unele institutii de credit din Europa, iar actiunile UniCredit au fost chiar suspendate de la tranzactionare.

Unele dintre actiunile care au inregistrat joi cele mai mari scaderi si-au revenit usor in deschiderea sedintei de vineri, insa au trecut rapid pe scadere.

La aproximativ o ora de la deschiderea burselor, indicii FTSE 100 britanic se afla in scadere cu 2,4%, DAX german cu 3,1%, iar CAC 40 francez cu 3,4%.

Bancile britanice au fost printre cele mai puternic lovite. Barclays a scazut cu 6,2%, Lloyds cu 5,7%, iar Royal Bank of Scotland cu 3,7%.

In Franta, Societe Generale, care a pierdut 12% joi, se afla in declin cu 2%, iar BNP Paribas cu 3,4%.

Pe bursa din Italia, Intesa Sanpaolo a coborat cu 4,2%. Bancile italiene au fost afectate in ultima perioada de temerile legate de indatorarea foarte ridicata a statului. Titlurile UniCredit au fost suspendate dupa ce au inregistrat scaderea maxima permisa de piata italiana.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri