Administratorii ArcelorMittal Roman (PTRO) convoaca actionarii, la 22 septembrie, pentru a discuta majorarea capitalului social cu 396,8 milioane lei, reprezentand aport in numerar din partea actionarului majoritar, desi SIF Moldova, actionar minoritar, se opune operatiunii, potrivit Mediafax.

Disputele dintre SIF Moldova si ArcelorMittal au inceput in luna septembrie a anului trecut, dupa ce Consiliul de Administratie al companiei din Roman a propus majorarea capitalului social cu 568,8 milioane lei, de la 36,1 milioane lei la 604,7 milioane lei, pentru plata datoriilor catre creditori, in special catre firme din grupul ArcelorMittal.

Suplimentarea capitalului a fost decisa in AGA la finele lunii decembrie, insa a fost amanata, fiind contestata in instanta de SIF Moldova.

Operatiunea consta in aport in numerar, astfel ca actionarii minoritari, inclusiv SIF Moldova, trebuiau sa participe cu o suma importanta de bani pentru a-si pastra participatiile.

Grupul ArcelorMittal a subscris 69,7% din actiunile noi emise in cadrul majorarii de capital, corespunzator participatiei in cadrul fimei, diferenta de titluri nesubscrise urmand sa fie anulate. Astfel, capitalul producatorului de tevi din Roman urmeaza sa fie majorat cu 396,8 milioane lei, la 432,96 milioane lei.

SIF Moldova controleaza, inainte de majorarea capitalului, circa 14% din actiunile companiei. Atat anul trecut, cat si in solicitarea transmisa la finele lunii iunie, SIF Moldova sustine ca prin majorarea capitalului grupul ArcelorMittal urmareste diluarea participatiilor actionarilor minoritari la compania din Roman, pentru ca ulterior sa poata lua singur deciziile in AGA.

Pe de alta parte, actionarii au decis vineri sa amane cererea SIF Moldova privind revocarea membrilor Consiliului de Administratie angajati si la alte companii din grupul ArcelorMittal.

Totodata, actionari au decis amanarea luarii unei decizii privind initierea unei actiuni in raspundere civila impotriva actionarului majoritar, pana cand SIF Molova isi "va fundamenta corespunzator cererea". Societatea sustine ca unele contracte incheiate cu firme din grupul Mittal au adus prejudicii importante companiei.

Grupul ArcelorMittal detine in Romania doua combinate siderurgice in Romania, la Galati si Hunedoara, si doua unitati producatoare de tevi si conducte din otel, la Iasi si Roman. La acestea se adauga operatorul portuar Romportmet Galati si divizia romaneasca a ArcelorMittal Construction.

Cele mai recente tranzactii cu titlurile combinatului din Roman au fost derulate la BVB in 9 august, la pretul de 1,831 lei pe unitate, cotatie la care capitalizarea ArcelorMittal Roman Tubular Products este de 26,4 milioane de lei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si