Bursa a crescut usor si marti, cu 0,62%, pentru a doua zi consecutiv, pe o lichiditate in revenire si sustinuta in proportie de 66% de tranzactiile cu actiunile Fondul Proprietatea (FP), OMV Petrom (SNP), Banca Transilvania (TLV) si BRD (BRD).
Cele mai multe actiuni au debutat la preturi peste ultimele cotatii de luni, astfel ca piata s-a mentinut pe linia usor ascendenta inceputa luni. In prima ora si jumatate indicele general BET-C a urcat continuu, iar punctul maxim de crestere a fost cu 1,8% peste inchiderea precedenta.

Ulterior, cresterea a incetinit la 1%, insa atentia investitorilor a fost axata doar pe cateva actiuni. In ultima ora preturile au inceput sa revina spre nivelurile de luni, iar unele actiuni au trecut chiar pe scadere, in conditiile in care vanzatorii au fost nevoiti sa duca preturile mai jos deoarece la cumparare erau introduse ordine pentru volume reduse.

Miscarile au coincis cu incetinirea cresterilor de pe bursele vest-europene.

"Probabil ca investitorii inca nu cred intr-o revenire sustinuta burselor pe termen scurt si, in acelasi timp, persista o incertitudine inca semnificativa cu privire la riscul de a avea o inrautatire a situatiei economice internationale. Probabil ca pietele se vor mai calma si vor capata o tendinta mai clara doar peste ceva timp, sa speram ca in cursul acestui an, cand se vor fi conturat mai clar masurile de politica economico-monetara, efectele lor si sentimentul economic general. Intre timp, cred ne putem astepta la volatilitati de genul celei pe care o vedem in ultimele zile", a declarat pentru Mediafax Florin Ilie, director piete de capital la ING Bank.

De asemenea, Bogdan Niculae, trader la Departamentul Piete de Capital al Piraeus Bank, crede ca lichiditatea redusa inregistrata in ultimele zile de piata locala este determinata de incertitudinile investitorilor cu privire la evolutia in viitorul apropiat.

"Nu sunt multi cei care doresc sa-si asume riscuri in astfel de perioade si aleg sa astepte perioade ceva mai stabile. Volumele ridicate apar mai degraba pe scadere fiindca multi investitori isi pierd rabdare si increderea", a afirmat Niculae.

Primele zece actiuni in functie de lichiditate au ridicat indicele BET cu 0,58%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1,09% peste ziua anterioara.

Pe de alta parte, indicele BET-FI a scazut cu 1,08%, tras in jos de actiunile celor cinci SIF-uri.

Indicele extins al bursei, BET-XT, care reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni, inclusiv SIF-urile si FP, a incheiat in crestere cu doar 0,11%.

"Romania nu se poate izola de evolutiile economiilor straine si mai ales a celor din Europa, fiindca este foarte legata de aceastea. Investitorii tranzactioneaza acum posibilitatea unei noi perioade de scadere. Rezultatele semestriale nu au fost luate in considerare tocmai din aceste motive, fiindca exista o incertitudine asupra unor rezultate viitoare. Piata de capital trece printr-un moment in care se tranzactioneaza doar «stirea», iar elementele de analiza fundamentala si tehnica au trecut in planul doi, insa istoria a demonstrat ca pe termen mediu si lung ele sunt cele care indica trendul pietei", a afirmat traderul de la Piraeus Bank.

Totodata, Florin Ilie spune ca rezultatele financiare raportate de companii sunt utile pentru investitori numai daca ajuta la prognozarea rezultatelor viitoare.

"La acest moment, piata nu este convinsa ca ce s-a intamplat in prima jumatate a anului este reprezentativ pentru ce va urma. De altfel, piata este in plina incertitudine, in asteptare. Incertitudinea cu privire la perspectivele economice este factorul principal pentru aceasta stare de asteptare", considera Ilie.

Investitorii au transferat in total actiuni de 26,5 milioane lei (6,2 milioane euro), suma cu 33% peste rulajul sedintei precedente, de 19,9 milioane lei (4,6 milioane euro). Lichiditatea pietei a fost asigurata in proportie de 66% de operatiuni cu actiunile Fondul Proprietatea (8,8 milioane lei), OMV Petrom (4 milioane lei), Banca Transilvania (2,5 milioane lei) si BRD (2,4 milioane lei).

Actiunile FP si Banca Transilvania au incheiat ziua in stagnare, la 0,4575 lei si, respectiv, la 1,06 lei.

Cu titlurile BRD si OMV Petrom a fost realizat cate un deal, de 2,3 milioane lei si, respectiv, 1,8 milioane lei. Actiunile BRD au fost cedate la 11,5 lei, pret cu 4,83% peste luni, iar titlurile companiei petroliere au fost transferate la 0,3 lei, cotatie cu 1,69% mai mare decat cea de la finalul sesiunii precedente.

Pe piata principala actiunile BRD au crescut cu numai 0,46%, la 11,02 lei, iar titlurile OMV Petrom au avansat cu 1,19%, la 0,2985 lei. Actiunile bancii au avut un rulaj de doar 169.000 de lei, iar tranzactiile cu titlurile OMV Petrom au cumulat 2,2 milioane lei.

Rulaje de peste 1 milion de lei au mai inregistrat doar actiunile SIF Oltenia (SIF5) si SIF Transilvania (SIF3), de cate 1,5 milioane lei. Titlurile SIF Oltenia au coborat cu 2,35%, la 0,996 lei, iar actiunile SIF Transilvania au incheiat in sc0dere cu 0,87%, la 0,42 lei.
Piata Rasdaq a consemnat un rulaj de 1,3 milioane lei, cu 41% peste valoarea operatiunilor de luni, de 918.000 de lei.

Titlurile Albalact (ALBZ) au fost cele mai lichide, cu un rulaj de 468.000 de lei, iar pretul a incheiat ziua in stagnare, la 0,2 lei.

"Piata va ramane indecisa in urmatoarele zile. Discursul lui Ben Bernanke (presedintele Federal Reserve -n.r.) de vineri, care vine dupa anuntul PIB-ului preliminar din SUA, va fi hotarator pentru evolutia pietelor in saptamanile viitoare. Piata din Romania va fi ancorata de evenimentele care se petrec pe bursele externe, fara posibilitatea de a se debransa de la acest fenomen. Finalul anului este posibil sa ne prinda cu valori ale indicilor apropiate de cele din aceasta saptamana, dar cu o tendinta de crestere mai bine conturata", a mai spus Niculae.

La sfarsitul sedintei de la Bucuresti, bursele din Frankfurt si Paris avansau cu numai 0,3% si, respectiv, cu 0,6%, in timp ce piata de la Londra trecuse pe scadere usoara, cu 0,2%. Majoritatea burselor din Europa Centrala si de Est consemnau corectii de pana la 1%, iar pietele din Slovenia, Croatia si Bulgaria erau in crestere cu cel mult 1,2%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri