SIF Banat-Crisana (SIF1) nu va convoca AGA in care Consiliul de Administratie sa fie mandatat sa solicite Erste listarea BCR la Bursa de la Bucuresti, apreciind ca actionarii care au cerut AGA nu indeplinesc "conditiile legale", scrie Mediafax.

"Analizand solicitarile unui grup de actionari pentru convocarea adunarii generale a actionarilor SIF Banat-Crisana, Consiliul de administratie, intrunit in sedinta in data de 24 august, a constatat ca nu sunt indeplinite conditiile legale", se arata intr-un comunicat al SIF transmis, miercuri, Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

SIF nu prezinta, insa, si conditiile care nu au fost indeplinite.

Mai multi actionari au transmis solicitari la finele lunii iulie ca administratorii SIF-urilor sa fie mandatati in AGA sa ceara listarea BCR. In grupul actionarilor respectivi se afla fonduri administrate de Aviva, Firebird, Certinvest, STK Financial, Broadhurst Investments, SAI Carpatica, BT Asset Management, ING Pensii Private dar si SSIF Broker.

SIF Muntenia si SIF Oltenia au convocat saptamana trecuta AGA pentru 21 si, respectiv, 22 septembrie, iar actionarii SIF Moldova se vor intruni pe 23 septembrie.

Atat la SIF Oltenia, cat si la SIF Moldova administratorii au introdus pe ordinea de zi si o propunere prin care cer mandat pentru lichidizarea participatiei de 6,11% si, respectiv, 6%, din actiunile BCR.

Printre modalitatile de lichidizare se numara vanzarea partiala a titlurilor sau un schimb de actiuni BCR cu titluri Erste, actionarul majoritar al bancii romanesti. Schimbul s-ar putea realiza fie prin majorarea capitalului Erste, fie direct.

Dupa ce au primit solicitarile grupului de investitori, conducerile SIF-urilor s-au intalnit cu reprezentanti ai acestora, insa nu i-au convins sa renunte la convocarea AGA, desi printre argumentele invocate se regasea scurtarea la jumatate a perioadei in care mai pot avea loc negocieri intre SIF-uri si grupul Erste.

Presedintele CA si directorul general al SIF Banat-Crisana, Ioan Cuzman, declara la inceputul lunii august ca a solicitat acea intalnire pentru a-i informa pe investitorii respectivi cu privire la stadiul in care se alfa SIF-urile in negocierile cu Erste pentru lichidizarea titlurilor detinute la BCR.

"Nu vad ce motiv ar mai fi sa convocam AGA. Sa primim o imputernicire de la actionari pentru a cerere ceva pentru care oricum avem dreptul sa solicitam?", spunea atunci Cuzman.

Prin contractul de privatizare, Erste Bank s-a angajat sa listeze BCR in cel mult trei ani de la finalizarea preluarii, respectiv luna octombrie 2009. In august 2009 Erste a semnat cu SIF-urile un acord prin care listarea BCR a fost amanata cel mult doi ani.

Astfel, Erste si cele cinci SIF-uri trebuie sa reia discutiile privind intrarea BCR la Bursa.

Contractul semnat la privatizare stabilea mai multe conditii care trebuie respectate de Erste pana la momentul listarii, cea mai importanta privind obligatia de a distribui 40% din profitul net sub forma de dividende. De asemenea, deciziile de majorare a capitalului social nu pot fi aprobate decat cu 75% din voturi.

Cu toate acestea, SIF-urile au fost de acord, dupa declansarea crizei financiare, ca regula de distribuire a profitului sa nu fie respectata. Astfel, in luna aprilie actionarii BCR au decis majorarea capitalului cu 55,4 milioane lei, la 1,085 miliarde lei, prin incorporarea intregului profit net realizat in 2010.

O firma detinuta integral de Erste Bank, respectiv EGB Ceps Holding, controleaza 69,4% din capitalul BCR, iar cele cinci SIF-uri au cumulat 30,11% din actiuni.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Citește și
Acestea sunt acțiunile care au facut show pe bursă în cele 3 luni de criză
Setari Cookie-uri