Bursa de la Bucuresti a crescut si azi (joi), pentru a patra sedinta consecutiv, insa ritmul a incetinit la doar 0,51%, intr-o piata in care investitorii au tranzactionat in functie de evolutia burselor externe si lichiditatea a fost concentrata in continuare doar pe cateva actiuni, scrie Mediafax.

Piata locala a avansat in aceasta saptamana cu 3,2%, dupa ce doar in ultimele doua sedinte de saptamana trecuta a coborat cu 5,8%.

Raportat la nivelul de la inceputul lunii august, inaintea perioadei de volatilitate ridicata pe burse, dupa retrogradarea ratingului SUA de catre Standard & Poor's, indicele general al BVB, BET-C, este cu 12,5% mai jos. Totodata, piata este inca cu 9,4% sub nivelul de la finalul anului trecut.

La deschiderea sedintei de joi, bursa a avansat cu 1,3%, insa foarte putini investitori au fost dispusi sa intre la tranzactionare. Dupa doar 15 minute, vanzatorii au fost nevoiti sa readuca preturile la nivelurile de miercuri, in conditiile in care pe partea de cumparare erau afisate foarte putine ordine si pentru volume reduse de actiuni. Astfel, cresterea pietei s-a redus la aproximativ 0,6%.

In ultima ora preturile unor actiuni au inceput sa scada, investitorii reactionand la publicarea unor date peste asteptari privind cresterea somajului in SUA, informatii care au dus pentru scurt timp si bursele vest-europene sub nivelurile de miercuri.

Totusi, pietele externe s-au intors pe verde in ultimele minute ale sedintei de la Bucuresti, sustinute de stirile potrivit carora Warren Buffett vrea sa investeasca 5 miliarde dolari in actiuni Bank of America. Revenirea a fost vizibila si pe bursa de la Bucuresti, unde cotatiile mai multor actiuni s-au intors pe crestere usoara.

Cu toate acestea, cei mai multi investitori au continuat sa absenteze de la tranzactionare, iar lichiditatea a fost asigurata numai de cateva actiuni. Transferurile cu actiuni au insumat 31,5 milioane lei (8,7 milioane euro), valoarea este dubla fata de rulajul sedintei de miercuri, de 15,8 milioane lei (3,7 milioane euro).

Mihai Chisu, broker la IFB Finwest, crede ca cei mai multi investitori asteapta sa afle daca Rezerva federala americana (Fed) va anunta vineri noi masuri pentru stimularea cresterii economice.

"In masura in care vor fi anuntate noi masuri, pietele vor reactiona pozitiv, iar acest val va influenta si piata romaneasca. De altfel, orice masura venita dinspre Fed va avea efecte asupra dolarului american in raport cu celelete monede si asupra aurului. Cu toate acestea, incertitudinile legate de reintrarea statelor in recesiune si a datoriilor suverane vor ramane in mediile economico-financiare, generand volatilitate si emotivitate crescanda", a declarat Chisu.

La finalul zilei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,82%, iar titlurile companiilor din sectorul eneregtic plasau indiceel BET-NG cu 0,3% peste nivelul sedintei precedente.

Pe de alta parte, indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri si al Fondului Proprietatea, a scazut cu 0,19%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a urcat cu 0,5%.
Aproape 62% din lichiditatea a fost asigurata de transferurile cu actiunile Fondului Proprietatea, de 19,4 milioane lei. Cea mai recenta tranzactie cu aceste actiuni a fost realizata la 0,4536 lei, pret in scadere cu 0,35%.

Exceptand titlurile Fondului Proprietatea, inca 3 actiuni au consemnat rulaje mai mari de 1 milion de lei, iar alte 9 de peste 100.000 de lei. Pe primele trei categorii ale BVB si la sectiunea "Internationale" sunt listate 78 de companii.

Transferuri de peste 1 milion de lei au mai inregistrat actiunile BRD (5,2 milioane lei), SIF Oltenia (1,5 milioane lei) si SIF Transilvania (1,2 milioane lei). Titlurile BRD au avansat cu 1,53%, la 11,3 lei, iar actiunile SIF Oltenia au consemnat un recul de doar 0,1% si au ajuns la 1 leu.

Ultima operatiune cu titlurile SIF Transilvania a fost efectuata la 0,43 lei, pret similar ultimei cotatii de miercuri.

"Bursa locala continua sa fie influentata mai mult de stirile care vin dinspre mediul extern, decat cele interne, cel mai fidel reactionand, din pacate, la vestile negative. Scaderile sunt mult mai ample si dublate de volum, in timp ce revenirile nu se bucura de acelasi suport din partea investitorilor nici in termen de lichiditate, dar nici de crestere procentuala. Motivul consta in lipsa din ce in ce mai acuta a investitorilor pe termen mediu-lung si o scadere semnificativa a numarului de speculatori. Emotivitatea crescuta, nesiguranta vremurilor, instrumentele putine, vechile probleme nerezolvate si pierderea increderii sunt elementele care indeparteaza potentialii investitori", a afirmat brokerul.

Astfel, analiza fundamentala si cea tehnica, utile in estimarea valorii si traiectoriei actiunilor, sunt prea putin luate in seama de putinii investitori ramasi in ringul bursier, potrivit lui Chisu.

Unii investitori au realizat si transferuri cu titluri de stat (2,8 milioane lei), produse structurate (1,8 milioane lei) si contracte futures (894.000 de lei), astfel ca lichiditatea totala a BVB a fost de 37 milioane lei (8,7 milioane euro).

Pe piata Rasdaq, operatiunile au insumat numai 219.000 de lei, valoare de peste doua ori sub rulajul de miercuri, de 532.000 de lei.
La inchiderea sedintei de la Bucuresti, bursele de la Frankfurt si Londra erau in crestere cu 0,2% si, respectiv, cu 1,1%, in timp ce piata de la Londra consemna un recul de 0,3%. Majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est avansau cu cel mult 1,1%, insa bursa din Ungaria era in scadere cu 0,5%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri