Dupa ce s-a angajat in fata institutiilor internationale ca va privatiza o serie de companii prin bursa, statul roman face promisiuni serioase in acest sens. In caz ca se vor si concretiza, anul viitor va fi unul de glorie pentru Bursa de Valori Bucuresti. Insa, ofertele de vanzare programate nu trebuie doar sa aiba loc, ci sa se si incheie cu succes. Au invatat guvernantii lectia esecului ofertei de la Petrom?
Lista de privatizari prin bursa include Romgaz, Romtelecom si recentul Tarom, pentru 2012, plus SPO-urile de la Transgaz si Transelectrica programate pentru aceasta toamna.

In cazul companiei nationale aeriene, guvernul a aprobat, miercuri, vanzarea pe bursa a unui pachet de actiuni reprezentand 20% din capitalul social al Tarom, potrivit angajamentelor convenite cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana. Decizia a fost luata printr-o hotarare de aprobare a Strategiei de privatizare a Societatii Nationale Transporturi Aeriene Romane "Tarom SA".

Valentin Ionescu (foto), directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, a declarat intr-un interviu acordat wall-street.ro ca a discutat in urma cu doua luni cu ministrul Anca Boagiu despre privatizarea Tarom si CFR Marfa.

„Concluzia discutiilor a fost ca vor alege Bursa pentru a vinde pachetele respective. Ne-am fi dorit sa aiba si un calendar exact al ofertelor, dar anuntul de miercuri este un pas inainte. Aceleasi discutii le-am purtat si cu Ministrul Telecomunicatiilor despre Romtelecom, programat pentru 2012. Singura problema de acolo era daca listarea sa aiba loc inainte sau dupa fuziunea cu Cosmote. Pentru noi nu conteaza asa de mult, important este sa acoperim acest sector care lipseste. De asemenea, am vorbit si cu Posta Romana dar, ca si in cazul CFR Marfa, trebuie 1-2 ani de restructurare si pregatire pentru cota Bursei”, a explicat Ionescu.

In opinia sa, acordul cu FMI i-a ajutat pe guvernantii sa ia aceste decizii, dar si apropiererea alegerilor de anul viitor face ca lucrurile sa se miste in sens pozitiv, in ciuda esecului de la Petrom.

Ce trebuie sa invete guvernantii

Oferta Petrom, anuntata cu surle si trambite si ajutata de valoarea si popularitatea companiei, a creat impresia falsa ca nu are nevoie de prea multa promovare. Efectul s-a vazut la final, cand nu a fost atins pragul de succes si s-a incheiat cu ecouri negative pentru tara si pentru piata.

„Toata lumea stie de ce oferta Petrom nu a avut succes si sper ca s-au tras niste invataminte. Asa cum am mai spus, orice oferta de vanzare trebuie sa aiba un discount fata de piata si o separare intre transele investititorilor de retail si investitionali, ca sa aiba succes. Noi ne dorim cat mai multe conturi active la Bursa, iar statul roman trebuie sa inteleaga ca ar putea avea de castigat pe termen lung, din taxe, si nu doar banii din oferta”, a mai spus Ionescu.

In cazul Tarom, directorul BVB recomanda impartirea transelor si discount de la pretul rezultat in urma evaluarii, pentru micii investitori. Aceasta practica este foarte des intalnita in Polonia, tara care a folosit la maxim piata de capital pentru finantare.

„Lucrurile trebuie sa fi simple: daca vor sa vanda, trebuie sa respecte niste reguli. Sa se uite la mediul macroeconomic intern si extern, sa vanda la pretul rezultat si recomandat de consortiu”, mai spune CEO-ul Bursei.

Chiar daca BVB nu este factorul cheie in deciziile privind oferta operatorului aerian, institutia se va implica mai mult in promovarea ofertelor, in lobby si in discutii.

Privatizarea Petrom a mai fost anuntata si in 2007, impreuna cu o lista lunga de alte companii din portofoliul Ministerului Transporturilor, avand deadline anul 2009. Ministerul a solicitat presedintelui promulgarea unei decizii de prelungire a termenului. Insa, dupa ce BVB si Franklin Templeton au trimis mai multe scrisori prin care solicitau sa nu aprobe aceasta amanare, actul nu a fost promulgat.

Perspective pozitive pentru Bursa


Daca promisiunile statului se vor concretiza, cu trei IPO-uri si 2 SPO-uri, Bursa de Valori Bucuresti va arata altfel la sfarsitul anului viitor: mult mai solida si lichida.

„In plus, valul de listari ale statului va atrage si companii private, cu care intampinam dificultati in discutii, in cauza esecului de la Petrom. Vorbim cu mai multi potentiali emitenti, dar acum lucrurile sunt puse in asteptare, mai ales pe fondul problemelor macro internationale”, spune Ionescu.

Cu toate acestea, companii precum eMag sau Siveco si-au anuntat recent intentiile de a accesa finantarea prin bursa, in anii urmatori. Toti asteapta vremuri mai bune si nimenui nu stie cand vor veni acelea. Insa, directorul Bursei ii sfatuieste pe manageri sa ia deciziile de listare cat mai curand, mai ales daca au planuri de dezvoltare pe termen lung.

Raman in picioare si proiectele de listare a unei companii din IT si a unui blue-chis de la Sofia.

„Urmeaza cu depozitarii de la Bucuresti si Sofia sa se contecteze si pana la finalul anului sper sa vedem dubla listare, ce ar insemna debutul parteneriatului cu bursa bulgara. Nu cred ca sunt companii interesate sa fie pe piata din Sofia, este o bursa cu lichiditate mica, asa ca interesul este in sens invers”, a explicat CEO-ul.

Alfel, Bursa isi continua planurile de dezvoltare organiza si tina de a fi un „hub” printre pietele mai mici din regiune.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri