Actiunile BRD au urcat cu 4,35% chiar la inchiderea sedintei si au ridicat bursa cu 0,16%, intr-o piata in care cinci deal-uri cu 0,45% din titlurile bancii au dus lichiditatea la 58,6 milioane lei, cel mai ridicat nivel din ultimele 12 sedinte.
Piata a crescut cu 0,5% la deschidere, sustinuta de evolutia burselor externe, iar investitorii au fost putin mai activi la tranzactionare. Dupa primele doua ore cotatiile celor mai multe actiuni au coborat usor sub nivelurile de la finalul sedintei precedente. Intoarcerea a fost cauzata de trecerea pe scadere a pietelor de la Paris si Frankfurt, in urma publicarii unor date sub estimari privind increderea consumatorilor in economie din Uniunea Europeana.

Investitorii au transferat in total actiuni de 58,6 milioane lei (13,8 milioane euro), valoare de peste trei ori mai mare decat rulajul de luni, de numai 16 milioane lei (3,7 milioane euro). Totusi, 64% din lichiditatea de marti a fost asigurata de cinci deal-uri cu 0,45% din actiunile BRD, de 37,6 milioane lei (8,9 milioane euro).

Un rulaj mai mare decat cel de marti a fost inregistrat la 11 august, cand operatiunile au cumulat 81,5 milioane lei (19 milioane euro).

"Tranzactiile mari cu actiuni BRD demonstreaza ca sunt investitori mari prezenti la cumparare, probabil sunt straini. Fata de saptamanile trecute exista un sentiment mai bun in piata. Se vede sustinere la cumparare pe actiunile bancilor, ale Petrom si ale SIF-urilor. O calmare a investitorilor pe pietele internationale ar putea aduce cresteri importante la bursa de la Bucuresti, pentru ca sunt rezultate bune la nivel micro si macroeconomic, iar multe actiuni par in acest moment subevaluate", a declarat directorul de tranzactionare al SSIF Broker (BRK), Adrian Ceuca.

Cel mai mare pachet de actiuni BRD, reprezentand 0,29% din titlurile bancii, a fost cedat pentru 24 milioane lei (5,6 milioane euro). Deal-ul respectiv a fost realizat la ora 11:43, la 12 lei, pret cu 4,35% peste cotatia de la finalul sedintei precedente, de 11,5 lei.

Ulterior, au mai fost realizate patru transferuri negociate, in valoare de 13,6 milioane lei (3,2 milioane euro), la preturi cuprinse intre 11,6 lei/titlu si 12 lei. Dupa realizarea ultimului deal, in piata principala au fost introduse unele ordine de cumparare care au amplificat cresterea titlurilor de la 1,74% la 4,35%.

Accelerarea a venit in cadrul unor transferuri de aproape 900.000 de lei.

La finalul sedintei, actiunile BRD erau cotate pe piata principala la 12 lei si consemnau al doilea rulaj din piata, de 2,7 milioane lei.
Directorul de operatiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci, crede ca este posibil ca deal-urile cu actiunile BRD sa fi fost realizate intre doua fonduri sau companii parte a aceluiasi vehicul financiar.

"Aceasta afirmatie este bazata pe un istoric al deal-urilor facute pe acest emitent", a afirmat el.

La finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, inclusiv BRD, era in crestere cu 0,13%, insa titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,57% sub inchiderea de luni.

Totodata, actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea (FP) au dus indicele BET-FI cu 1,21% sub nivelul de la finalul sesiunii anterioare.

Indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, FP si BRD, era in scadere nesemnificativa, cu 0,06%.

"Daca excludem deal-urile cu actiunile BRD, lichiditatea a fost redusa. Pe o piata in care nu vezi cresteri sau scaderi spectaculoase nu ai cum sa te astepti rulaje mari. Cred ca investitorii au intrat un pic in vacanta. In plus, se asteapta zvonuri/stiri referioare la listarea BCR ceruta de catre SIF-uri, intrucat un astfel de eveniment ar putea influenta intreaga piata. Cred ca investitorii vor redeveni mai activi din septembrie, deorece istoric vorbind luna septembrie este o luna de acumulare in asteptarea publicarii rezultatelor financiare", considera Murgoci.

Titlurile Fondului Proprietatea au continuat sa fie cele mai lichide din piata principala, cu operatiuni de 8 milioane lei, iar cotatia a scazut cu 2,09%, la 0,4503 lei. Cu actiunile FP a fost realizat si un deal, de 2,2 milioane lei.

"Este greu de facut o predictie in ceea ce priveste evolutia viitoare a pietei, deoarece evenimentele sunt impredictibile si greu de cuantificat. Unii investitori mizeaza pe aparitia lor si vor intra pe anumiti emitenti. Altii, dimpotriva, sunt mai pesimisti si renunta la actiuni. Din aceasta batalie nu stiu cine va iesi castigator, dar macar putem avea o lichiditate mare", a conchis Murgoci.

La finalul sedintei de la Bucuresti piata de la Paris era in stagnare si bursa de la Frankfurt consemna un recul de 0,7%, desi la deschidere au avansat usor. Bursa de la Londra avansa cu peste 2,2%, insa aceasta piata se alinia la cresterile inregistrate luni de restul burselor, zi cand a fost inchisa cu prilejul unei sarbatori.

Majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est erau in crestere cu pana la 1,3%, insa bursa din Croatia era in scadere cu 0,1%.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri