Statul a pus din nou piciorul in prag in discutiile cu actionarii minoritari ai Oltchim Ramnicu Valcea, singurul punct de vedere comun fiind cel privind interzicerea presedintelui CA de a ocupa si functia de director General. Proaspat intrati in actionariat, britanicii de la Carlson Ventures nici macar nu au putut vota, din cauza unei intarzieri procedurale.
Procura speciala de reprezentare a Nachbar Services (un offshore al Carlson Ventures) a fost inregistrata cu patru zile intarziere fata de data limita 26 august, stabilita pentru depunerea acestor documente. In aceste conditii, mandatarul Nachbar Services a participat la AGEA, insa votul sau nu a fost luat in considerare. In final, la AGA Extraordinara si AGA Ordinara au participat 87,2% din actionari.

Asa cum era de asteptat, Constantin Roibiu si-a pierdut functia de presedinte, insa cel mai probabil el isi va mentine pozitia de director general. Masura vine dupa ce statul a cerut introducerea unui punct pe ordinea de zi a Adunarii Generale prin care sa se decida separarea celor doua functii. Noul presedinte va fi Constantin Dascalu, consilier al ministrului Economiei.

Aproape toate punctele de pe ordinea de zi impuse de nemtii de la PCC au fost respinse in Adunarile Generale. Astfel, Oltchim va continua sa vanda unor companii si intermediari inregistrati in paradisuri fiscale, statul votand impotriva propunerii PCC de a limita aceste tranzactii la maximul 5%. De asemenea, actionarii nu vor primi rapoartele de analiza la care se face referire planul de restructurare a societatii elaborat de conducerea combinatului chimic.

Nici schimbarea auditorului nu a fost aprobata, PCC cerand acest lucru in contextul in care standardele internationale comerciale prevad ca respectiva companie sa fie inlocuita la fiecare trei ani pentru a asigura transparenta si evaluarea corecta a societatii. KPMG este in prezent auditorul Oltchim.

Statul a convenit insa ca Oltchim sa accepte calcularea dobanzii la datoria istorica, de 134 milioane euro, pe care combinatul o are la AVAS.

Reprezentantii Guvernului au aprobat si contractarea unor finantari si imprumuturi de 250 milioane de euro necesare pentru investitii si si pentru capitalul de lucru necesar functionarii la capacitate.

Actiunile Oltchim au fost suspendate de la tranzactionare in aceasta saptamana, ele urmand sa revina in piata la inceputul sedintei de joi. OLT crescut cu 505% de la inceputul anului, ultima tranzactie cu o actiune a combinatului fiind realizata la pretul de 1,23 lei.

Grupul german PCC detine 17,4% din companie, in vreme ce fondul britanic de investitii Carlson Ventures controleaza un pachet de 14%. Cei doi actionari actioneaza concertat. Statul roman are un pachet de 54,8% din actiunile Oltchim.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri