"Numirea unui presedinte al Consiliului de Administratie (CA) al Oltchim revine Consiliului, si nu Ministerului Economiei. Este o confuzie facuta de minister. Astfel, Roibu va fi presedinte interimar pana saptamana viitoare, cand va avea loc o noua AGA", au declarat surse din piata, potrivit Mediafax.

Ministrul Economiei, Ion Ariton, a emis in 15 iulie un ordin prin care presedintele CA al Oltchim nu poate indeplini simultan si functia de director general al companiei.

Roibu este si directorul general al Oltchim.

Propunerea Ministerului Economiei pentru sefia CA este Constantin Dascalu, consilier al ministrului Ariton.

AGA a aprobat marti modificarea statutului Oltchim, in conformitate cu ordinul emis de Ariton, ca presedintele CA sa nu ocupe si pozitia de director general, insa nu a fost numita o persoana in locul lui Constantin Roibu.

Conducerea Oltchim a transmis, miercuri, un raport Bursei de Valori Bucuresti (BVB), in care arata ca "se aproba modificarea unor prevederi din actul constitutiv al socitatii, la cererea actionarului majoritar Ministerul Economiei, conform Ordinului 2.153 din 15 iulie 2011, care, dupa modificare, va avea avea urmatorul continut: presedintele CA nu poate indeplini in acelasi timp si functia de director general al societatii".

Citeste si:

O alta propunere a Ministerului Economiei, aprobata marti in AGA, vizeaza incheierea cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a unei conventii prin care sa se stabileasca o dobanda aferenta creantei de 134 milioane de euro.

Conversia in actiuni a datoriilor Oltchim fata de AVAS a fost decisa de Guvern in 2009. AVAS a preluat de la Ministerul Finantelor, in 2002, o creanta cu o valoare nominala de 508,6 milioane lei, provenita din executarea garantiilor emise de stat pentru imprumuturile externe contractate de societate.

De asemenea, actionarii Oltchim au aprobat contractarea unui credit in valoare de 250 milioane de euro, pentru investitii si capital de lucru.

Totodata, Ministerul Economiei a votat impotriva propunerii actionarului minoritar al combinatului chimic din Ramnicu Valcea privind limitarea vanzarilor Oltchim prin intermediari la maxim 5% din productie. O alta propunere a PCC SE, respectiv interzicerea vanzarii produselor Oltchim prin companii cu sediul in Cipru, Elvetia sau Insulele Cayman, fara acceptul actionarilor, a fost respinsa.

Statul detine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile Oltchim. Potrivit celor mai recente raportari, compania germana PCC SE controleaza 17,47% din actiunile Oltchim, iar Carlson Ventures detine 14,02% din titluri, prin intermediul Nachbar Services.