Peste 300 de companii poloneze si straine s-au listat in ultimii patru ani pe NewConnect, sistemul alternativ de tranzactionare operat de Bursa din Varsovia. In total, acestea au reusit sa stranga din ofertele publice initiale (IPO) circa 240 milioane de euro.
De la infiintarea de acum patru ani, NewConnect a devenit al doilea cel mai mare ATS din Europa, companiile listate adunand din piata 281,8 milioane de euro (IPO-uri si majorari de capital). Valoarea medie a unui IPO desfasurat pe aceasta piata alternativa este de 0,9 milioane euro, in vreme ce costurile listarii se cifreaza la aproximativ 4,62% din valoarea ofertei, se arata intr-un comunicat al operatorului de piata.

ATS-ul polonez se concentreaza in special pe afacerile de mici dimensiuni, care nu fac parte neaparat dintr-un sector traditional de activitate. Astfel, pe acest sistem se tranzactioneaza actiuni ale unor firme de media, IT sau restaurante.

Brokerul de Forex - Dom Maklerski TMS Brokers – reprezinta cel mai mare IPO realizat pe NewConnect, compania reusind sa stranga 20 milioane de euro la inceputul acestui an.

Cel mai mare rulaj zilnic inregistrat pe ATS-ul polonez a fost de 5,8 milioane de euro.

Bursa din Varsovia a devenit una dintre cele mai dezvoltate piete europene, crestere spectaculoasa din ultimii ani determinandu-i pe competitorii de la Central Europe Stock Exchange (grupul care opereaza pietele de capital din Viena, Budapesta, Ljubliana si Praga) sa caute noi tine pentru preluare, si numele Bursei de Valori Bucuresti fiind mentionat in discutiile anterioare.

Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri