Chiar daca banca centrala va decide sa actioneze, investitorii nu mai cred ca masurile Fed vor face minuni pentru bursa, asa cum au facut-o in vara anului trecut.

Principalii indici de la New York au cazut vineri cu peste 2%, stagnarea numarului de locuri de munca din august alimentand temerile privind o noua runda de recesiune.

Posibilitatea ca Fed sa ia noi masuri agresive de stimulare economica, un factor care a sustinut puternic bursele in ultimele doua saptamani, a parasit prim-planul.

Saptamana viitoare, intrebarea daca banca centrala va interveni, sau nu, printr-o noua runda de achizitii de obligatiuni ("QE") pentru sprijinirea economiei va reveni in centrul atentiei, fiind asteptate remarci din partea presedintelui Barack Obama intr-un discurs care urmeaza sa fie sustinut joi.

Asteptarile ridicate ale investitorilor in vara anului trecut la un program QE al Fed a declansat o crestere aproape neintrerupta a actiunilor din august 2010 pana in mai 2011, propulsand indicele S&P 500 cu 30%.

Citeste si:

La un an de la factorii care au declansat acea crestere, increderea in capacitatea politicienilor de a revigora economia este aproape disparuta din piete.

SUA se confrunta cu decizia istorica a S&P de a reduce ratingul de credit al guvernului, iar Uniunea Europeana se lupta cu criza datoriilor de stat si cu aparitia tot mai des in presa a ipotezei destramarii zonei euro.

Potrivit unui sondaj Reuters printre jucatorii de pe Wall Street, sansele ca Federal Reserve sa intervina pe piata obligatiunilor sunt de 80%.

Caderea de vineri a bursei subliniaza insa ca investitorii nu considera ca banca centrala poate face minuni in situatia actuala.