Avocatii mostenitorului fostului industrias Max Ausnit sustin ca statul ar trebui sa ia in considerare majorarea participatiei sale la capitalul social al Fondului Proprietatea astfel incat sa se asigure continuitatea acestui sistem de despagubire a persoanelor indreptatite, scrie Mediafax.
Fiul lui Max Ausnit, Steven Ausnit, in varsta de 87 de ani, trebuie sa primeasca despagubiri in valoare de 126 de milioane de lei in titluri la Fondul Proprietatea pentru actiunile detinute la Uzinele Metalurgice Titan Nadrag Calan, proces tergiversat de sase luni de catre Agentia Nationala de Restituire a Proprietatilor (ANRP), potrivit avocatilor lui Ausnit.

"Participatia statului se apropie de epuizare. Statul ar putea face noi aporturi la Fondul Proprietatea, legea de infiintare prevede majorarea sau diminuarea capitalui social a Fondului in functie de solicitari", a declarat intr-o conferinta de presa, Florentin Timoianu, partener in cadrul firmei de avocatura Rubin Meyer Doru & Trandafir.

El nu vede niciun motiv pentru ca actualii actionari sa nu aprobe noi aporturi din partea statului, avand in vedere ca scopul initial al Fondului Proprietatea a fost despagubirea fostilor proprietari.

Potrivit datelor prezentate la conferinta de presa, la 31 iulie 2011, statul detinea actiuni reprezentand 12,39% din capitalul social al FP, iar datele publicate la 24 august arata ca Fondul avea un capital social subscris de 13,778 miliarde de lei si un capital social varsat de 13,405 miliarde de lei, deoarece statul roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice, nu a varsat integral sumele subscrise.

Reprezentantii Ausnit au amintit ca statul roman a pledat in fata instantei de la CEDO ca fondurile necesare pentru a acoperi suma despagubirilor sunt estimate la 21 de miliarde de euro.

"Este mai mult decat evident ca numarul de actiuni detinute de stat la capitalul social al FP nu este suficient pentru acordarea despagubirilor fata de toate persoanele indreptatite la o astfel de forma de despagubire, iar tinand cont de ritmul de acordare a despagubirilor, este foarte probabil ca ele sa se epuizeze foarte curand", a explicat Timoianu.

Avocatul de la Rubin Meyer Doru & Trandafir sustine ca cel mai mare risc pentru fostii proprietari este ca autoritatile sa nu vina cu o solutie legala inainte de epuizarea actiunilor de la Fondul Proprietatea, creandu-se astfel un vid legislativ.

Timoianu a precizat ca exista zvonuri privind intentia statului de a limita valoarea despagubirilor acordate fostilor proprietari, dar nu crede ca va fi adoptata o astfel de solutie, care ar presupune discriminare.

Presedintele CEDO, Jean Paul Costa, a declarat a apreciat ca este necesara o legislatie unificata si suficient de echitabila pentru a nu fi afectate nici interesele personale, nici cele generale.

La finele anului trecut, statul roman a fost obligat ca in maxim 18 luni sa schimbe legislatia privind despagubirile acordate in cazul imobilelor nationalizate, dupa ce judecatorii CEDO au stabilit ca modul in care sunt in prezent despagubiti fostii proprietari nu este eficient, cauzele similare de la Curte fiind suspendate pe aceasta perioada.

Potrivit avocatului, in cazul Ausnit - Uzinele Metalurgice Titan, ANRP solicita completarea dosarului cu incheierea scrisa din partea instantei, document care nu poate fi obtinut decat dupa 4 noiembrie, data la care fondurile statului pentru acordarea despagubirilor vor fi cel mai probabil epuizate.

"Curtea de Apel ne-a dat o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila unde avem un drept de restituire a 126 milioane de lei. Decizia a trecut de la Curte la AVAS (Autoritatea pentru Valorificare a Activelor Statului, n.r.), care a trimis-o la ANRP la inceputul lunii martie. De atunci, nu am primit nimic de la ANRP decat o scrisoare, prin care ni se cer niste documente care nu sunt necesare", a declarat, in conferinta, Steven Ausnit.

El spune ca pana acum ANRP ar fi trebuit sa elibereze titlul de despagubire, neavand niciun motiv sa intarzie acest proces, dar intre timp Agentia "da actiuni la altii".

"Este doar o incercare de a ne fura din nou", a adaugat Ausnit.

Timoianu a explicat ca suma pe care familia Ausnit o are de recuperat a fost stabilita de AVAS, iar acestia au fost de acord cu calcul realizat de Autoritate, care s-a bazat pe capitalul societatii Uzinele Metalurgice Titan Nadrag Calan la data confiscarii de catre stat raportat la participatia detinuta de industrias la acea data, fiind luati in calcul si indicii de inflatie.

Ausnit detine cateva milioane de actiuni la Fondul Proprietatea el fiind deja despagubit pentru participatia la Uzinele de Fier Resita.

ANRP a transmis in perioada 2-25 august un numar 646 titluri de conversie Depozitarului Central pentru transferul unor pachete reprezentand 3,37% din actiunile Fondului Proprietatea (FP) de la Ministerul Finantelor in contul a 720 de persoane, astfel ca statul mai are 9,15% din titluri.

FP este o societate de investitii de tip inchis, creata in scopul despagubirii persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura.

Fondul are un capital social de 13,778 miliarde lei, divizat in 13,778 de actiuni cu o valoare nominala de 1 leu.

La finalul lunii iulie, FP avea 10.343 de actionari, dintre care cel mai mare Ministerul Finantelor Publice, cu 12,52%.

Franklin Templeton, administratorul Fondului, a anuntat saptamana trecuta, ca va lua masuri pentru blocarea unui pachet de 2,7% din titlurile FP pentru care statul nu a adus aport in natura prin actiuni la trei companii si din cauza carora exista o diferenta de 372,5 milioane lei intre capitalul subscris si cel varsat, pana la recuperarea sumei respective.Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri