Steven Ausnit, fiul lui Max Ausnit, afirma ca este multumit de despagubirile primite pana acum de la statul roman, in ciuda scaderii actiunilor Fondului Proprietatea (FP), iar avocatii mostenitorului fostului industrias se pronunta in favoarea listarii Fondului la o bursa externa, scrie Mediafax.
"Sunt multumit pentru ce am capatat pana acum la Fondul Proprietatea, dar as fi si mai multumit daca as capata despagubirile si pentru Uzinele Metalurgice Titan", a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, Steven Ausnit.

Ausnit mai are de primit despagubiri in valoare de 126 de milioane de lei pentru in titluri la Fondul Proprietatea pentru actiunile detinute la Uzinele Metalurgice Titan Nadrag Calan, proces tergiversat de sase luni de catre Agentia Nationala de Restituire a Proprietatilor (ANRP), potrivit avocatilor acestuia.

El a primit deja despagubiri pentru participatia la Uzinele de Fier Resita, dar Ausnit a evitat sa dea un raspuns privind valoarea detinerilor, aratand ca nu stie exact numarul de actiuni detinute la Fondul Proprietatea. Ausnit este unul dintre cei mai mari actionari privati persoane fizice ai FP, detinerile sale fiind estimate la 2-3% din capitalul fondului.

Intrebat daca va solicita in instanta recuperarea diferentei dintre valoarea la care erau acordate actiunile la Fondul Proprietatea inainte de listare, de un leu/titlu si actualul pret de la bursa, care este de peste doua ori mai redus, avocatul lui Ausnit a exclus o astfel de posibilitate. Avocatul s-a aratat convins ca actiunile vor fi tranzactionate la un moment dat la cotatii apropiate de un leu.

"Domnul Ausnit intelege ca procesul de restituirea este dificil pentru Romania, avand in vedere situatia economica actuala, si nu are in vedere sa ceara in instanta ca statul sa-i plateasca diferenta dintre valoarea de piata a actiunilor si cea de un leu. Raman optimist ca pretul de piata intr-un interval mai lung sau mai scurt se va apropia de un leu, chiar daca in momentul de fata pare putin fantezist", a declarat Florentin Timoianu, partener in cadrul firmei de avocatura Rubin Meyer Doru & Trandafir.

Fondul Proprietatea a fost listat in 25 ianuarie, cand a fost inregistrata si cea mai mare cotatie a titlurilor, de 0,675 lei. De atunci, actiunile s-au inscris pe o traiectorie descendenta, iar in a doua parte a sedintei de miercuri erau cotate la 0,442 lei.

Timoianu a salutat in acelasi timp intentia administratorului Fondului, Franklin Templeton, de a realiza o listare secundara a FP, pe o piata externa, respectiv cea de la Varsovia.

"BVB nu are o lichiditate suficienta, nu este un secret. Listarea FP la Bursa din Varsovia ar fi o optiune fericita, fiind una dintre cele mai importante din regiune, la concurenta cu cea de la Viena. Listarea FP la aceasta bursa ar creste lichiditatea actiunilor, cu beneficii directe pentru actionari", a spus Timoianu.

Listarea pe o bursa straina a fost anuntata de Templeton inca din iulie 2009, inainte de a prelua mandatul de administrator si ca FP sa se listeze la Bursa de la Bucuresti.

FP este o societate de investitii de tip inchis, creata in scopul despagubirii persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura.

Fondul are un capital social de 13,778 miliarde lei, divizat in 13,778 de actiuni cu o valoare nominala de 1 leu.

La finalul lunii iulie, FP avea 10.343 de actionari, dintre care cel mai mare Ministerul Finantelor Publice, cu 12,52%. ANRP a transmis in perioada 2-25 august un numar 646 titluri de conversie Depozitarului Central pentru transferul unor pachete reprezentand 3,37% din actiunile Fondului Proprietatea de la Ministerul Finantelor in contul a 720 de persoane, astfel ca statul mai are 9,15% din titluri.

Franklin Templeton a anuntat ca va lua masuri pentru blocarea unui pachet de 2,7% din titlurile FP pentru care statul nu a adus aport in natura prin actiuni la trei companii si din cauza carora exista o diferenta de 372,5 milioane lei intre capitalul subscris si cel varsat, pana la recuperarea sumei respective.

Supranumit "Regele de Fier", Max Ausnit (Auschnitt) s-a nascut la Galati in 1887, a absolvit Academia de inalte studii comerciale si de export din Viena, a fost presedinte al Asociatiei generale de Industrie din Banat, vicepresedinte Uniunii Generale a Industriasilor din Romania si senator al Camerei de Comert si Industrie din Galati.

Ausnit a creat Uzinele Metalurgice Titan Nadrag Calan (TNC) din Galati, o turnatorie de otel la Otelu Rosu, mai multe filiale, cum ar fi Magazinele Unite si Socomet, cu aproximativ 10.000 de angajati, si a preluat complexul siderurgic Uzinele si Domeniile de Resita (UDR) aflate la acel moment in pragul falimentului, cu 17.000 de angajati, refacandu-l profitabil.

Max Ausnit a facut parte din conducerea unor numeroase companii straine din Viena, Monaco si firme romanesti, precum Societatea Romana de Telefoane si Banca Chrissoveloni.

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial a ramas in strainatate, retragandu-se in final in Statele Unite, unde a si decedat. Toate proprietatile sale au fost confiscate de guvernul comunist in 1948.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri