Georgia Palade van Dusen a vandut in august 25,6 milioane de actiuni FP, astfel ca participatia sa a scazut de la 6,69% la finele lunii iulie la 6,49%, potrivit unui raport transmis de Fond Bursei de Valori Bucuresti (BVB), citat de Mediafax.

Actiunile Fondului Proprietatea au fost tranzactionate in prima jumatate a zilei la 0,4495 lei, iar la aceasta cotatie pachetul pe care il are Georgia Palade van Dusen valoreaza 402,2 milioane lei (94,9 milioane euro).

Actiunile Fondului Proprietatea au fost tranzactionate in august la preturi care au variat intre 0,4325 lei/titlu si 0,515 lei/actiune, insa in cele mai multe sedinte pretul a fost de 0,44 si 0,46 lei/actiune.

Calculat la un pret de 0,44 lei/actiune, pachetul de actiuni cedat de Georgia Palade van Dusen a valorat 11,2 milioane lei (2,6 milioane euro). La un pret de 0,46 lei/titlu, suma incasata ar fi fost de 11,8 milioane lei (2,7 milioane euro).

Citeste si:

Fiica lui Nicolae Malaxa, Irina Malaxa, s-a casatorit in anul 1941 cu savantul George Emil Palade, singurul roman care a primit Premiul Nobel, pentru Fiziologie si Medicina, in anul 1974. Cei doi au plecat in 1946 in SUA, unde s-au stabilit. Ei au avut doi copii, o fata, Georgia, si un baiat, Philip.

Dupa caderea regimului comunist, nepotii lui Nicolae Malaxa, Georgia Palade Van Dusen si Philip Palade si Loreen Ellen Malaxa (sotia unui nepot decedat) - toti trei locuind in SUA- au solicitat statului roman titluri de peste 310 milioane de dolari la Fondul de despagubiri Proprietatea, in schimbul tuturor proprietatilor confiscate.

Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) le-a acordat in septembrie 2006 titluri de despagubire mostenitorilor industriasului Nicolae Malaxa, care au fost transformate in actiuni la Fondul Proprietatea.