Bursa de la Bucuresti a scazut joi cu 0,39%, in linie cu majoritatea pietelor europene, insa corectia usoara a venit pe un rulaj de doar 18,6 milioane lei, suma din care doua treimi au reprezentat tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea, informeaza Mediafax.
Majoritatea investitorilor de la BVB au continuat sa adopte pozitii de asteptare, astfel ca cei care au vrut sa vanda au fost nevoiti sa duca preturile mai jos, pentru a-si gasi contraparte, desi nu au avut volume mari la vanzare.

"Piata romaneasca de capital reactioneaza in continuare la evolutia burselor externe, dar o face mult mai fidel atunci cand acestea scad si recupereaza mai putin atunci cand acestea revin la niveluri mai bune. Volumele mici exprima o stare de asteptare si minim interes, chiar si speculatorii parand sa nu mai fie atat de activi in aceste perioade de volatilitate care creaza un teren propice", a declarat pentru Mediafax Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

La finalul zilei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,76%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1% sub inchiderea de miercuri.

Pe de alta parte, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu doar 0,22%.

Indicele extins al bursei, BET-XT, al primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a inregistrat un recul de 0,48%.

Putinii investitori prezenti la tranzactionare au realizat operatiuni cu actiuni de doar 18,6 milioane lei (4,4 milioane euro), suma cu 6% mai redusa decat rulajul sesiunii precedente, de 19,7 milioane lei (4,6 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au continuat sa conduca detasat in topul lichiditatii, cu operatiuni de 12,4 milioane lei, si au sustinut 67% din rulaj. Cea mai recenta tranzactie cu aceste titluri a fost efectuata la 0,45 lei, pret similar nivelului de la inchiderea de miercuri.

Exceptand actiunile Fondului inca 2 titluri au mai inregistrat rulaje de peste 1 milion de lei si alte 9 mai mari de 100.000 de lei. Pe primele trei categorii ale BVB si pe sectiunea "Internationale" sunt listate 78 de actiuni.

Actiunile SIF Transilvania (SIF3) si SIF Oltenia (SIF5) au urmat titlurile Fondului Proprietatea in topul lichiditatii, cu transferuri de 1,8 milioane lei si, respectiv, de 1,4 milioane lei. Titlurile SIF Transilvania au avansat cu 1,29%, la 0,47 lei, iar actiunile SIF Oltenia au fost singurele dintre SIF-uri care au incheiat in scadere, cu 1,18%, la pretul de 1,001 lei.

Unii investitori au realizat si transferuri cu produse structurate (2,2 milioane lei), contracte futures (124.000 de lei), precum si cu unitati de fond (6.000 de lei). Astfel, lichiditatea totala a BVB a fost de 20,9 milioane lei (4,9 milioane euro), valoare cu 13% sub rulajul de miercuri, de 24,2 milioane lei (5,7 milioane euro).

Pe piata Rasdaq, investitorii au realizat operatiuni de doar 265.000 de lei, valoare cu 39% mai redusa decat rulajul din sedinta precedenta, de 436.000 de lei.

Titlurile Armax Gaz (ARAX) au continuat sa fie cele mai lichide, cu transferuri de 159.000 de lei, iar pretul a scazut cu 0,75%, la 0,132 lei.

"Cu toate ca economia Romaniei da semnale incurajatoare, situatia tensionata, incerta si greu predictibila ce guverneaza inca economiile tarilor dezvoltate descurajeaza participarea investitorilor straini, cat si romani. De curand am citit o opinie pe care o impartasesc intocmai, o opinie care exprima intr-o singura propozitie starea care descrie bursa romaneasca, «actiunile romanesti sunt prea ieftine pentru a fi vandute si prea riscante pentru a fi cumparate»", a afirmat brokerul.

Chisu spune ca evolutia viitoare a pietei va fi in continuare strans corelata cu linia burselor externe si doar o revenire a acestora poate readuce optimismul investitorilor si pe bursa din Romania.

La inchiderea sesiunii de la Bucuresti, bursele de la Paris si Frankfurt erau in scadere cu 0,2% si, respectiv, cu 0,7%, iar piata de la Londra era in crestere cu 0,2%. In prima parte a zilei, pietele vest-europene au fost pe crestere. Majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est erau in scadere cu cel mult 1,9%.

Corectiile au fost influentate de publicarea unor date negative despre somajul in SUA, care a crescut neasteptat saptamana trecuta, furnizand astfel noi dovezi cu privire la problemele de pe piata muncii cu numai cateva ore inainte ca presedintele SUA, Barack Obama, sa sustina un discurs in fata Congresului.

In prima parte a zilei, investitorii au asteptat decizia de politica monetara a Bancii Centrale Europene (BCE), care a pastrat dobanda de politica monetara la 1,5%. Pietele financiare au asteptat indicii ca BCE nu va modifica dobanda cheie o lunga perioada de timp, sau chiar ca institutia va reduce rata. Atentia este indreptata si spre programul BCE de achizitii de obligatiuni ale statelor, avand in vedere ca criza datoriilor s-a extins in Italia.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri