Propunerea de a introduce o taxa de 0,1%, criticata de Banca Centrala Europeana (BCE) si alte parti, care sustin ca ar putea afecta tranzactiile in tarile in care este aplicata, ar putea sa se dovedeasca din acest motiv ineficienta, informeaza Mediafax.

Daca oficialii UE vor gasi insa o formula de aplicare care sa nu sperie traderii, ar putea avea un rol esential in incercarea de a impozita bancile in urma crizei financiare mondiale.

"Bancile au in prezent capacitatea sa plateasca bonusuri uriase, in pofida dificultatilor, iar directorii generali primesc compensatii uriase. Este clar ca nimanui nu ii place sa fie taxat, dar cred ca este momentul potrivit", a declarat Algirdas Semeta, comisar pentru probleme de fiscalitate.

El a precizat ca o taxa de 0,01% va fi aplicata si pe tranzactiile cu instrumente derivate, dar nu este clar daca pot fi incluse si operatiunile pe piata valutara.

Aceasta taxa la nivelul UE ar putea aduce venituri anuale de peste 50 de miliarde de euro, daca ar include si tranzactiile valutare, a declarat marti Semeta pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Citeste si:

Propunerea ar putea fi prezentata la inceputul lui octombrie, a spus comisarul.

Semeta are sprijinul presedintelui francez Nicolas Sarkozy si al cancelarului german Angela Merkel, care s-au angajat luna trecuta sa sprijine introducerea unei astfel de taxe.

Popularitatea celor doi lideri a scazut, iar aceasta masura i-ar putea ajuta sa o recastige.

Sondajele de opinie efectuate de CE au aratat ca aproape doua treimi dintre europeni sustin impozitarea tranzactiilor financiare.