Comisia Europeana (CE) va propune, posibil la inceputul lui octombrie, o taxa pe tranzactiile cu actiuni si obligatiuni, iar daca Marea Britanie se va opune planul va fi aplicat doar in zona euro, a declarat Algirdas Semeta, comisar pentru probleme de fiscalitate, citat de Reuters.
Propunerea de a introduce o taxa de 0,1%, criticata de Banca Centrala Europeana (BCE) si alte parti, care sustin ca ar putea afecta tranzactiile in tarile in care este aplicata, ar putea sa se dovedeasca din acest motiv ineficienta, informeaza Mediafax.

Daca oficialii UE vor gasi insa o formula de aplicare care sa nu sperie traderii, ar putea avea un rol esential in incercarea de a impozita bancile in urma crizei financiare mondiale.

"Bancile au in prezent capacitatea sa plateasca bonusuri uriase, in pofida dificultatilor, iar directorii generali primesc compensatii uriase. Este clar ca nimanui nu ii place sa fie taxat, dar cred ca este momentul potrivit", a declarat Algirdas Semeta, comisar pentru probleme de fiscalitate.

El a precizat ca o taxa de 0,01% va fi aplicata si pe tranzactiile cu instrumente derivate, dar nu este clar daca pot fi incluse si operatiunile pe piata valutara.

Aceasta taxa la nivelul UE ar putea aduce venituri anuale de peste 50 de miliarde de euro, daca ar include si tranzactiile valutare, a declarat marti Semeta pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Propunerea ar putea fi prezentata la inceputul lui octombrie, a spus comisarul.

Semeta are sprijinul presedintelui francez Nicolas Sarkozy si al cancelarului german Angela Merkel, care s-au angajat luna trecuta sa sprijine introducerea unei astfel de taxe.

Popularitatea celor doi lideri a scazut, iar aceasta masura i-ar putea ajuta sa o recastige.

Sondajele de opinie efectuate de CE au aratat ca aproape doua treimi dintre europeni sustin impozitarea tranzactiilor financiare.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri